Förtroende bygger broar i kontakterna till skolan
TEXT OCH FOTO: Sixten Ekstrand
Isabella Munck är ledare för barn- och familjearbetet i Sibbo svenska församling och gläds över den fina kontakten till skolorna.
När det gäller samarbetet med skolan så är församlingen tydlig med både sin egen profil samtidigt som man är lyhörd för och respekterar skolans regler och värderingar.
– Vi har i Sibbo en lång tradition av samarbete med skolan och de flesta är införstådda med det. Ett exempel på det här är Bibeläventyret, en genomgång av Bibeln. Jag har detta, som omfattar 12 lektioner, i nästan alla skolor i Sibbo, exemplifierar Isabella.
Isabella påpekar vikten av att både församlingen och skolan är tydliga både i kommunikationen dem emellan och till föräldrarna.
– Vi inbjuder också förskolorna till kyrkan så det etableras på det sättet en kontakt från tidig ålder. Barnen, personalen och föräldrarna får ett förtroende för församlingen och vet vad det handlar om.
Förtroende och generositet
I kontakten till skolor och daghem handlar mycket om personkemi.
– Jag har arbetat så länge här i Sibbo att skolorna vet vad jag står för. Jag är känd och det ger en trygghet för skolorna.
Isabella konstaterar att det naturligtvis finns kritiska röster bland en del föräldrar och lärare. Men i Sibbo hör majoriteten av barnen till kyrkan så det är för de flesta naturligt att kyrkan är med på ett hörn.
– Sedan är det viktigt att skolan ordnar annat program för de som inte hör till kyrkan.
Isabella vill som församlingens representant stå för kristna värderingar och säger att hon personligen skulle ha svårt att besöka en skola och vara förbjuden att prata om Gud och Jesus. Det är viktigt för henne att vara tydlig och visa vad församlingen står för.
– Det är oerhört viktigt att odla kontakterna. Och fastän rektorn kan vara tveksam så kan det gå att besöka skolan via kontakt med religionsläraren. Det har jag egen erfarenhet av från en skola där rektorn inte svarade på mina kontaktförsök, men religionsläraren hälsade mig välkommen att ha Bibeläventyret under religionstimmarna.
Påsken är viktig
Inför påsken besöker Isabella alla daghem och har då en samling som behandlar påskens budskap och händelser.
- Jag berättar om påskens händelser och för att understryka budskapet har jag med mig material och olika mjukisdjur med vars hjälp jag undervisar om och belyser vad påsken handlar om.
Tidigare ordnade Sibbo svenska också påskvandringar för skolorna i kyrkan, men man har nu avstått från dem eftersom man delar kyrka med den finska församlingen och det var svårt att finna lämpliga tider för alla aktiviteter under Stilla veckan.
Påskkyrka
Sibbo svenska församling ordnar också kyrkobesök för daghem, förskolor och skolor.
– För daghemmen och förskolorna har vi jul- och påskkyrka. För lågstadierna ordnar vi advents kyrka och en gudstjänst vid skolavslutningen.
För att göra tröskeln så låg som möjligt har församlingen gått in för att betala busstransporten till kyrkan.
– Vi har haft den traditionen att församlingen betalar busstransporterna. Vi meddelar skolorna om när vi har jul-, advents- och påsk kyrka och att de kan beställa buss och sända räkningen till oss. Det har fungerat bra och varit uppskattat.
FAKTA
Isabella Muncks värdefulla arbete i skolorna i Sibbo visar att det finns många möjligheter till samarbete mellan skolan och församlingen. För att samarbetet ska vara lagenligt och smidigt är det viktigt att både skolans personal och församlingens anställda känner till principerna för samarbetet.
När Isabella Munck håller lektioner om Bibeläventyret är det fråga om Allmänbildande undervisning. Alla barn kan delta i undervisningen eftersom den inte innehåller religionsutövning, så som bön. Det handlar om kunskap om Bibeln, som förmedlas på ett sakligt sätt. I undervisningen får man inte "predika" eller förutsätta att barnen tänker lika. Hellre "i kyrkan tänker man/vi..." än "alla vi här som är kristna...". Samma sak gäller påsksamlingar där alla elever är med. Man får säga Gud och Jesus och berätta varför kristna firar påsk, men man får inte "predika", be eller välsigna.
En påskgudstjänst är däremot ett Religiöst evenemang, som får innehålla religiösa element. Då är det på skolans ansvar att ordna alternativt program och på församlingens ansvar att i tid informera om evenemangets karaktär.
Det är mycket viktigt att i god tid diskutera med skolan om besöket från/ till församlingen är Allmänbildande undervisning eller ett Religiöst evenemang eftersom olika principer gäller för olika slag av samarbete.