Förtroende bygger broar i kontakterna till skolan
Isabella Munck är ledare för barn- och familjearbetet i Sibbo svenska församling och gläds över den fina kontakten till skolorna.
Klubb på barnens vilkor
I många församlingar tar man i dessa tider emot anmälningar till dagklubben. Jenny Vuonoranta berättar om sin familjs upplevelser av att ha barnen i församlingens dagklubb.
Pojkarnas tro har fortsatt att öka – följer flickorna efter?
Kati Tervo-Niemelä, Itä-Suomen yliopisto och Jouko Porkka, Diakonia-ammattikorkeakoulu har utgående från Självutvärderingen för konfirmander 2024 analyserat den skillnad mellan pojkars och flickors kristna tro som också kommit fram i flera andra undersökningar under de senaste åren.
Tankar i början av jubileumsåret
I dag är det exakt 80 år sedan den första dagklubben startade i Åbo domkyrkoförsamling.
Konfirmandarbetet i Finland utgående från den europeiska konfirmandundersökningen
Varför vill de unga delta i konfirmandundervisning och vad motiverar dem att konfirmera sig? Vilka förändringar i konfirmanders tänkande kan man se? Tror de unga på Gud och Jesus?
Äventyr, lek och delaktighet
I år firar vi att dagklubben fyller 80 år. Det gör vi genom att koppla firandet till Glädje-åldern i verksamhetsmodellen Stigen.
Självutvärderingen för konfirmander år 2024 gav fina resultat, men visade också på utvecklingsbehov
Resultaten från senaste års självutvärdering för konfirmander visar att ungdomarnas upplevelser på konfirmandlägren år 2024 var lika bra eller till och med något bättre än föregående år, berättar Mikko Wirtanen, som är sakkunnig i konfirmandarbete och kyrkans undervisning.
”Alla dagar intill tidens slut” – En avslutande reflektion om relationernas omistlighet i konfirmandverksamheten
Kyrkan står inför ett vägval, säger Elise Lindkvist, som är präst i Strängnäs stift. Hon kommenterar rapporten Konfirmation i förändringens tid utgående från sitt arbete med konfirmander och frågar: Accepterar vi att kyrkan inte når alla eller gör vi allt vi kan för att eliminera de trösklar som hindrar unga att delta i konfirmandundervisningen?
Skriftskola som utmaning och möjlighet
Kyrkan har två starka ”brand”. Det är skriftskolan och begravningarna. Ungefär så här uttryckte en god vän saken då vi diskuterade läge och trender inom kyrkan.
Den föränderliga konfirmationsteologin
Karin Rubenson är präst och universitetslektor vid Göteborgs universitet. I Den föränderliga konfirmationsteologin diskuterar hon bland annat vad det innebär att allt fler av konfirmanderna inte är döpta som barn
Min praoperiod
När jag kom in till kontoret den första dagen på Kyrkostyrelsen hade jag inte några specifika förväntningar. Även fast jag hade träffat min arbetsgivare Sixten Ekstrand på förhand var jag lite osäker och nyfiken på vad jag skulle få göra. Jag fick genast följa med på en andakt tillsammans med några andra svenskspråkiga arbetare. Andakten var lugn och ett skönt sätt att börja veckan på. Efter andakten fick jag logga in på en arbetsdator som jag fick använda under hela min praovecka. Under resten av dagen fick jag vara med på flera möten och dricka många koppar kakao.
Från ensamhet till arbetslag – om förändrade arbetssätt och ökade konfliktnivåer
Under de senaste tio åren har allt flera börjat jobba med konfirmandarbete i team. De som arbetar i team är i allmänhet mera nöjda än de som jobbar ensamma. Men, en naturlig följd av att teamarbetet blir vanligare och att teamen blivit större och mera heterogena, är också att det uppkommer mera konflikter, skriver Sara Fransson och Cecilia Nahnfeldt i Konfirmation i förändringens tid.
Metodernas (icke-) betydelse? Ett religionspedagogiskt perspektiv
I Vad ska konfirmationstiden bidra till? skriver Sara Fransson och Maria Wingård om hur konfirmationstidens syften och innehåll förändrats ur ett ledarperspektiv. Undersökningar visar att de som arbetar med konfirmander anser att syftet med konfirmationstiden är att konfirmanden ska växa och mogna, få uppleva gemenskap, växa i tro och fördjupas i församlingslivet.
Kyrkoåret på Stigen – nytt material för gudstjänster
Ett nytt material för gudstjänster är nu färdigt på Stigen. Syftet med Kyrkoåret på Stigen är att göra barn, unga och familjer mera delaktiga och aktiva. Materialet är avsedd att användas av dem som planerar och genomför gudstjänster och av församlingsmedlemmar. Tanken har varit att bredda på begreppet gudstjänst. I stället för den typiska ”formeln” har utgångspunkten för gudstjänstplaneringen varit att i högre grad ta fasta på kyrkoårets rika stämningsfulla och symboliska värld, vilket inbjuder till olika sensoriska och funktionella möjligheter.
Vad ska konfirmationstiden bidra till? – Förändrade syften och innehåll ur ett ledarperspektiv
I Vad ska konfirmationstiden bidra till? skriver Sara Fransson och Maria Wingård om hur konfirmationstidens syften och innehåll förändrats ur ett ledarperspektiv. Undersökningar visar att de som arbetar med konfirmander anser att syftet med konfirmationstiden är att konfirmanden ska växa och mogna, få uppleva gemenskap, växa i tro och fördjupas i församlingslivet.
Tradition, eget val eller vänner? – Ungas förändrade motiv och förväntningar
För de döpta ungdomarna spelar vetskapen om att dopet och konfirmationen hör samman betydelse när det gäller att anmäla sig till konfirmandundervisning. För de odöpta ungdomarna spelar däremot kompisarna en större roll, skriver Sara Fransson i Konfirmation i förändringens tid.
Skogsbad för bebisar
I Tammerfors har många församlingar ordnat skogsbad för babyfamiljer. Prästen Jussi Holopainen har inspirerats av naturupplevelser med alla sinnen. Holopainen fick idén från Japan och har tänkt på det här ur ett teologiskt perspektiv. Han initierade tanken om skogsbad för barnledarna.
Trender i kyrkans konfirmandarbete
Sara Fransson och Josephine Ganebo Skatz skriver i rapporten Konfirmation i förändringens tid om Trender i kyrkans konfirmandarbete. Konfirmationsseden håller på att förändras och en trend är att allt färre deltar i konfirmandundervisning. Det här gäller både i Sverige och i Finland. Hur ser trenderna ut och vad beror de på?
Mening 22 år –
Stigens ålderskategoritänk omfattar 0–21-åringar. För 22-åringar och äldre beskriver Stigen bara en målbild i form av några fraser: ”Jag är kristen. I församlingen får jag vara kristen på ett sätt som är meningsfullt för mig.”
Kontakt 19-21 år
Temat för ålderskategorin Kontakt är ”Eget liv, egen tro, eget hem. Församlingen är med i det föränderliga livet.”