Kyrkoåret på Stigen – nytt material för gudstjänster
TEXT: Mirva Sandén
Ett nytt material för gudstjänster är nu färdigt på Stigen. Syftet med Kyrkoåret på Stigen är att göra barn, unga och familjer mera delaktiga och aktiva. Materialet är avsedd att användas av dem som planerar och genomför gudstjänster och av församlingsmedlemmar. Tanken har varit att bredda begreppet gudstjänst. I stället för den typiska ”formeln” har utgångspunkten för gudstjänstplaneringen varit att i högre grad ta fasta på kyrkoårets rika stämningsfulla och symboliska värld, vilket inbjuder till olika sensoriska och funktionella möjligheter.
Tillsammans med andra
Materialet har utarbetats av ett stort antal olika yrkesgrupper av församlingsarbetare från hela Finland. Församlingsanställda som var intresserade att utarbeta ett gudstjänstmaterial för kyrkoåret har själva anmält sig till gudstjänstgruppen. Materialet är inte avsett att ge en färdig formel för en mässa utan snarare att inspirera och stimulera till att väcka tankar och idéer. Processen med att skapa materialet upplevdes som inspirerande och det multiprofessionella samarbetet ansågs berika det egna tänkandet. Kan detta arbetssätt också fungera som en modell för gudstjänstplanering i församlingarna?
Stärka delaktigheten i gudstjänsten
Kyrkoårsmaterialet är kopplat till de senaste kyrkliga strategierna, som betonar att gudstjänsterna ska vara tillgängliga för alla, lämpliga för alla åldrar och att församlingsmedlemmarna ska vara delaktiga i planeringen och genomförandet. Syftet med materialet är att stärka upplevelsen hos människor i alla åldrar att gudstjänsten är varje gudstjänstbesökares eget rum, att känna att man tillhör gemenskapen är älskad och viktig. Tanken är att det går att ta in något element från en söndag som man vill pröva eller inspireras av. Det behöver inte vara allt hela söndagens ”paket”.
Varje söndag behandlas utifrån fyra olika perspektiv: rum och atmosfär, aktivitet, ord och symboler samt hem. Dessa perspektiv är tänkta att öppna olika fönster in i gudstjänsten och på så sätt skapa en mer holistisk, mångfacetterad och multisensorisk upplevelse.
Rum och atmosfär: Vad ser jag när jag öppnar kyrkdörren? Vad inbjuder platsen mig till? Hur blir jag bemött? Kan jag gå in i berättelsen?
Aktivitet: Vad händer i rummet? Hur kan jag själv vara aktiv? Vad intresserar och lockar mig?
Ord och symboler: Vilken symbol sammanfattar det väsentliga? Hur ser den ut, låter och luktar den? Vilka frågor eller ord hjälper mig att bli delaktig och skapa en samhörighet? Vad är det för text som utforskas?
Hem: Vad kommer jag att ta med mig hem från upplevelsen? Hur kan jag fortsätta? Vad kommer att påminna mig om detta senare?
Genom symboler till berättelser
Det har funnits en stark önskan om att visualisera kyrkoåret, vilket är särskilt viktigt för yngre generationer. Grafikern Sini Nihtilä har visualiserat en symbol för varje söndag, som kan fungera som en språngbräda vid planeringen av gudstjänsten.
Varje enskild symbol är en del av en större huvudbild, de är sju. Dessa huvudbilder representerar årets gång. Bilderna har inspirerats av vardagslivet och syftet har varit att använda välbekanta föremål och tecken som symboler, för att föra in det heliga mitt i vardagslivet. Alla bilder och symboler är tillgängliga för församlingarna. Kolla in de fina bilderna, Kyrkoåret på stiget bildmaterial.