Hur jobba vidare i församlingen med stiftets vägledning ”Gå med mig”
Biskop Bo-Göran Åstrand har lanserat sin vägledning för Borgå stift Gå med mig genom en turné till alla prosterier. Dokumentet som kunde ha blivit ett stramt strategidokument med statistik, målsättningar och metoder är nu i stället formulerat som en inspirationstext och vägledning. Nu är det upp till församlingarna att processa vidare för att överföra dess inverkan till församlingslivet.
I dödens närhet
Döden berör oss alla - mer eller mindre, förr eller senare. För Anna Brummer är döden en del av vardagen. Hon har i snart tio år jobbat som frilans sjukhusmusiker bland annat på Storkärrs sjukhus och Terhohemmet i Helsingfors där hon mött döende patienter och deras närstående i musikens tecken. Vi träffas för att diskutera hur hennes eget förhållningssätt till döden förändrats i och med arbetet och hur människor i dödens närhet förhåller sig till döden.
Vad har du tänkt på, Per Stenberg?
Det frågar min fru ganska ofta, eller kanske inte så ofta nuförtiden – hon har väl tröttnat på mitt standardsvar: Inget särskilt...
Jämställdhet och likabehandling handlar om mer än en fråga
Sedan 2021 har Borgå stift i likhet med de finska stiften kontaktpersoner för frågor som rör jämställdhet och likabehandling. Sini Aschan (församlingspastor i Johannes församling i Helsingfors) och Benjamin Häggblom (vik. Sjukhuspräst i Vasa) är utsedda av domkapitlet att finnas som bollplank för anställda, förtroendevalda och församlingsmedlemmar som vill ventilera frågan. De vill vara ett stöd för den som upplever sig illa eller ojämlikt behandlad på grund av ålder, kön, sexuell läggning, språk, ras, härkomst eller funktionsvariation. Det handlar alltså om mer än att vara ”homomissionär” som någon kallade dem.
Utmaningar och möjligheter i kyrkans fostran
Forskningen visar att en människas livsåskådning och trosföreställningar ofta grundläggs tidigt i barndomen. Det här gäller även kristen fostran. Traditioner som aftonbön, bordsbön och deltagande i söndagsskola och ungdomsverksamhet är av avgörande betydelse för hur man som vuxen förhåller sig till kristen tro.
Utmanad kyrka - Kyrkans senaste fyraårsberättelse ger en intressant och utmanande bild av kyrkan.
År 2000 hörde 85,1 % av finländarna till den evangelisk-lutherska kyrkan. Nu är siffran nere i 63,6 %. Trenden är tydlig och i viss mån deprimerande. Samtidigt finns det aspekter som öppnar för nya perspektiv, som vi skall återkomma till i slutet av artikeln.
Medborgarinitiativ om begravningslagen
Ett medborgarinitiativ daterat 11.10.2024 föreslår en förändring i Begravningslagen (6.6.2003/457). Förslaget går ut på att man förutom kistbegravning och kremering skulle tillåta kompostering och vattenkremering. Under en webbdiskussion den 1.11 2024 presenterades de nya metoderna av Anne Valkama och Stephanie Sinclair Lappi, som båda hör till dem som står bakom medborgarinitiativet (kansalaisaloite.fi/ fi/aloite/14246).
Projektet för en gemensam visuell profil är i hamn! Eller?
Kyrkostyrelsens plenum godkände den 17 september 2024 det andra skedet i projektet Mot ett gemensamt visuellt uttryck, dvs. kyrkans nya gemensamma logotyp och församlingarnas nya logotypmodell.
Det är oerhört viktigt för ungas resiliens och välmående att få delta och påverka
Lördag den 5 oktober samlades omkring 60–70 personer som arbetar för barn, unga och deras delaktighet i Kaleva kyrka i Tammerfors. Deltagarna bestod av både anställda och förtroendevalda från församlingar i hela landet.
Vi gör tillsammans: kommunikationsprogrammet och en förtydligad kyrklig profil
Tisdagen 16.4.2024 godkände kyrkostyrelsens plenum det uppdaterade dokumentet Kyrkans program för kommunikation och växelverkan 2026 samt det första skedet av projektet Mot ett gemensamt visuellt uttryck.
Är vi närvarande, medvetna, förankrade i kropp och rum, i andningen, då blir det vi gör levande.
Rebecka Stråhlman och Claus Terlinden funderar på gudstjänsten, på prästens roll, liturgi och tilltal. Ett samtal som gärna kan fortsätta i församlingen.
Kyrkans samtalstjänst 60 år
Kyrkans samtalstjänst fick sin början för 60 år sedan, 1964. I år firar Samtalstjänsten på svenska genom lokala träffar för alla frivilliga jourare. Träffarna har hållits i Vasa, Jakobstad och Helsingfors. Ännu i maj hålls en träff i Åbo och i augusti står Åland i turen. Temat för träffarna är ”Att möta en människa i kris”.
Trygg församling
Läger- och utflyktssäsongen är snart här. Är du redo?
Inför läger- och utflyktssäsongen kan det vara bra att tänka igenom och repetera de olika delarna av dokumentet Trygg församling.
Har du hittat Stigen?
Det är spännande tider vi lever i. Mycket är på gång och på många plan. Det här gäller också arbetet i församlingen. Vad ska vi satsa på i en tid då så mycket känns osäkert och förändringens vindar blåser omkring oss. Det är lätt att bli osäker och tappa modet. Men det är ju inte det vi jobbar för. Tvärtom vill vi dela med oss av liv, mod och framtidstro genom den verksamhet vi har.
Enkät gav skjuts åt projektet för en gemensam profil
Sommaren 2023 startade projektet för en gemensam profil i vår kyrka. I samband med arbetet inom arbetsgruppen för nya styrkor1 och utredningen om helhetskyrkans kommunikation2 stod det plötsligt klart att det är dags att harmonisera imagearbetet på olika håll i kyrkan och att koncentrera och utveckla helhetskyrkans varumärkestänk3. Som ett resultat av det här arbetet är det möjligt att utveckla helhetskyrkans profil och utvidga de nuvarande snäva grafiska anvisningarna till ett tydligare ”designsystem”, ett slags visuellt bibliotek.
Lena koordinerar församlingens frivilliga
Från och med årsskiftet jobbar t.f. diakon Lena Blomstedt som frivilligkoordinator med uppgiften att aktivera frivilligarbetet inom Sibbo församling.
Åbo svenska församling fick förtjänsttecken för sitt kreativa arbete
Under Forum för småbarnspedagogik och fostran i Jyväskylä 9.1 2024 tilldelades Åbos svenska församling ett förtjänsttecken i silver.
Trygg församling uppdaterad våren 2023
Materialet Trygg församling finns nu på evl plus-sidorna. Materialet uppdaterades under år 2023. Bland annat noteras den förnyade – och strängare – sexualbrottslagen och hur den påverkar hur vi behöver tänka kring all tematik som har med trygghet att göra.
Hustavla för gott uppförande i församlingen
Borgå stift har en hustavla för gott uppförande i församlingen. Den kan med fördel också användas lokalt och på läger och evenemang. Varför inte skriva ut hustavlan snyggt och sätta upp den på synligt ställe i församlingen?