Darwin och Gud
Tro och (natur)vetenskap har alltid varit på kollissionskurs påstås det. Det började, menar en del, med Charles Darwin och boken Om arternas uppkomst där Darwin utmanar den traditionella skapelsemyten där Gud skapar färdiga arter. I stället lanserade Darwin utvecklingsteorin om att arterna har uppstått genom en lång utvecklingsprocess.
”A Complete Unknown" – En film om Bob Dylans tidiga år som artist
Hur gör man en film om fenomenet, artisten, Bob Dylan. Jo, man kan göra som Martin Scorcese i Dylandokumentären "No Direction Home" (2005), som både är ett intressant tidsdokument över en kulturell revolution och ett intimt porträtt av en av 1900-talets mest inflytelserika konstnärer.
Vishet i tanke och handling
Boris Salos bok Vishet i tanke och handling handlar om hur kristendomen påverkats av judendomen och det hellenistiska tänkandet och vilka konsekvenser det har för tro och liv idag. Salo börjar med att beskriva de judiska och grekiska särdragen i livssyn, människosyn, gudssyn, tankesätt och språkliga uttryck. Därefter presenterar han konsekvenser för tro och liv idag.
En vandring genom apostlagärningarna
Boris Salo har i en tidigare bok Jesusberättelsen behandlat Jesu person, hans undervisning och betydelse för kristendomens framväxt. I en nyutkommen bok Fortsättning följer. En vandring genom apostlagärningarna, följer författaren upp Jesusberättelsen och tar läsaren med på en vandring tillsammans med de första kristna.
Servicedesign räddar kyrkan?
Servicedesign är ju ingalunda något nytt ämne, och jag tror att många av oss som jobbar i kyrka och församling har kommit i kontakt med begreppet. Det unika med boken Viestinnän palvelumuotoilu av Elina Piskonen och Salla Syrman är att det är det första verk i Finland som behandlar servicedesign av kommunikation.
Aldrig ensam
Klaus Härö har alltid gjort alltid angelägna filmer, om utsatthet, sorg, andlighet, ensamhet, och orättvisor. Frågan är om inte Aldrig ensam är en av de mesta angelägna, i alla fall om man får tro Härö själv. När han en gång fick frågan vilken film han skulle göra om han hade obegränsade resurser var svaret givet: En film om judeutvisningarna Finland. Efter drygt femton år av planering och arbete premierade filmen på våra biografer den 17 januari i år, lagom till minnesdagen för förintelsens offer 27.1.
Det jag trodde var kärlek
”Gå vid första slaget. Men om det första slaget aldrig kommer? Hur gör man då?” Frågan går som en röd tråd genom Anna Lindmans bok ”Det jag trodde var kärlek.” Hon är författare och journalist på SVT och bland annat känd för sina dokumentärer om Knutby och om andligt våld.
Drömmar är segel – minnen är roder
Tomas Sjödin ger ut sin fjärde bok med krönikor. Det är 80 krönikor som ingått i Göteborgsposten mellan hösten 2019 och våren 2024. Mycket har hänt under de här åren. Allt från en global pandemi till krig i Ukraina och ett alltmer spänt världsläge.
Lilla förlustboken
När teologen och journalisten Christa Mickelsson var 33 år drabbades hon av en massiv stroke. Den tog till att börja med ifrån henne både rörelse- och talförmågan. En del har hon genom målmedveten träning erövrat på nytt, men en del av det hon förlorat kanske hon aldrig får tillbaka. Därför har hon tvingats göra upp med förlusterna, erkänna faktum och bearbeta dem.
Som ett samtal med en vän
Sofia Torvalds skriver i förordet till Att resa sig efter ett fall att det är ”en bok om att leva med sorg och tyngd i sitt vanliga vardagsliv”. Den beskrivningen motsvarar min läsupplevelse. Läsningen kändes som ett vardagligt, men värdefullt samtal med en vän. En reflekterande, vis vän med både kunskap och livserfarenhet.
Stillhetens gemenskap – Glimtar från retreatgården Snoan
Retreatgården Snoan i Lappvik har fyllt 50 år. Det har firats med fest på Snoan och med en alldeles ny fin bok.
Sanningen om att vara ung
Boken Totuus nuoruudesta är ett inlägg i samtalet om ungas psykiska hälsa skriven av en ungdom själv. Matilda Levoranta skrev boken som trettonåring och den kom ut sommaren 2023. Handlingen om kompisarna Usva, Roosa och Janette är fiktiva, men baserar sig på Levorantas egna erfarenheter.
Det smakar liv
”En perfekt gåva till ett (ungt, vuxet) gudbarn” var den första tanken som slog mig när jag första gången bläddrade i Det smakar liv.
Vardagstankarna är ärliga och genomsyrade av en tro som är tydlig, men inte prackar sig på. Recepten är vardagliga och användbara. Det märks att tankarna är genomlevda och recepten beprövade.
Redeeming love
”Kärleken är tålmodig och god.” ”Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den.” ”Störst av dem är kärleken.” Orden från Första Korinthierbrevet blir verklighet i filmen Redeeming love, baserad på Francine Rivers bok med samma namn (Kärlek som befriar) som i sin tur är baserad på profeten Hoseas bok.
Dune
2020-talets stora scifi-spektakel är utan tvivel filmerna som baserar sig på Frank Herberts romanserie med samma namn: Dune. I vår har den andra filmen haft premiär på bio och jag kan genast säga att det absolut lönar sig att se de filmer som redan kommit ut (del ett 2021) helt enkelt för att de är mycket välgjorda: allt från skådespelarprestationer till specialeffekter är av högsta kvalité. Men det finns andra orsaker att bekanta sig med både filmerna och böckerna Dune. De teman som berättelsen kretsar kring är nämligen högaktuella: bland annat maktkamp, klimatförändring och rasism.
På ett ögonblick
Boken På ett ögonblick handlar om sextonåriga Finn som tillsammans med tio andra personer i en bil störtar utför ett berg. Bilolyckan är dramatisk och de påföljande dygnen livsavgörande för dem som överlever kraschen. De har varken vatten, mat eller kläder för att klara sig i en häftig snöstorm i Kaliforniens bergstrakter. Berättelsen är medryckande och det är lätt att sätta sig in i vilka omöjliga frågor situationen väcker. Vem ska ta risken att gå ut i stormen för att få hjälp? Vem ska få de avlidnas varma vinterstövlar och vantar?
Thomas Sandholm – en resa genom olika kulturer
Då Thomas var ett barn, så signalerar hans döva farbror att det inte är lätt eller ens helt okej att vara en döv person. Thomas, eller Topi, som han på den tiden hette, hade på ett barns vis rymt ut på en åker. Han hade sedan fått en rejäl utskällning av sin farbror som var rädd att hans brorsson kunnat skada sig eftersom det inte går att ropa till honom. Teckna kunde man hur som helst inte. Det var inte lämpligt i offentligheten.
Jesus älskar smala tjejer
Jesus älskar smala tjejer handlar om en religiös sekt som lockat till sig unga människor i Finland sedan 1980-talet. I ljudboken samtalar tre personer som lämnat rörelsen med en journalist.
Guide till DET STRATEGISKA KONFIRMANDARBETET
Konfirmandarbetet är som att lägga ett tvåtusenbitarspussel – spännande och utmanande
Leva med ovisshet – samtal om existentiell hälsa
I oroliga tider kan det vara trösterikt och hälsosamt att stanna upp och fundera över vad som ger styrka, hopp och framtidstro. I boken Leva med ovisshet – samtal om existentiell hälsa för Lisbeth Gustafsson, journalist, författare och hedersdoktor i teologi vid Uppsala universitet och Kerstin Enlund, diakon och terapeut, samtal kring livet och livsfrågorna.