Lilla förlustboken

Christa Mickelsson

Fontana Media 2024, 129 s


När teologen och journalisten Christa Mickelsson var 33 år drabbades hon av en massiv stroke. Den tog till att börja med ifrån henne både rörelse- och talförmågan. En del har hon genom målmedveten träning erövrat på nytt, men en del av det hon förlorat kanske hon aldrig får tillbaka. Därför har hon tvingats göra upp med förlusterna, erkänna faktum och bearbeta dem.

I Lilla förlustboken vill Mickelsson göra förluster synliga. Hon lyfter fram dem, men vältrar sig inte i dem, varken i egna eller andras. I stället erkänner hon dem och de känslor de för med sig. Hon försöker som medvandrare visa på vägar att möta förlusterna. Vi drabbas alla av flera förluster under våra liv, inte bara genom att döden hälsar på. Vi förlorar alla något; hälsa, arbete, relationer.

Christa Mickelsson har en förmåga att se längre än den egna naveln. Hon citerar sådant som andra skrivit både i skönlitterära texter och facklitteratur. Hon skriver om de olika förlusterna och olika sätt att hantera dem. Många får komma till tals, ibland tar hon också exempel från sitt eget liv. Exemplen i kombination med hänvisningarna till fack- och skönlitteraturen ger boken också redskap för alla som i sitt arbete eller som medmänniskor möter förluster, både andras och egna.

Boken är personlig, men eftersom författaren har en förmåga att se längre än till sig själv ger den verktyg för läsaren att ta till sig texterna, oavsett vilken situation hen befinner sig i. Lilla förlustboken är en stor bok i litet format.


Maria Sten

Föregående
Föregående

Drömmar är segel – minnen är roder

Nästa
Nästa

Som ett samtal med en vän