Bön i fastetid
Gud, hjälp oss att leva
Hjälp oss leva i en värld som
vi varken kan behärska eller kontrollera.
Nicea 325
De hade kommit främst från öst och syd, inte så mycket från nord och väst, deltagarna i det stora möte kejsar Konstantin hade inbjudit till i det kejserliga palatset i Nicaea i det som idag är den turkiska staden Iznik. Då, 325 var den en betydande stad i trakter som just då höll på att bli det romerska imperiets viktigaste centrum.
Om tro och kognitiv dissonans
Alla som bekänner sig till någon form av religiös tro har säkert befunnit sig i situationer där ens tro ifrågasätts. En vanlig fråga är: ”hur kan du tro på uppenbara sagor och uppdiktade historier?”
Livsmening och julfirande
Inför julen gjorde Nyckeln en enkät bland studerande i Brändö gymnasium. De studerande har deltagit i grundkurserna i evangelisk-luthersk religion. Den första kursen behandlar religionen som fenomen, hur religionerna är ’konstruerade’ vilka frågeställningar religionerna behandlar och söker svar på. Kursen tar också upp begrepp som sekularisering, synkretism och religionsfrihet ur ett bredare perspektiv. Här behandlas också de tre abrahamitiska religionerna, judendom, kristendom och islam, deras inbördes likheter och olikheter, liv och traditioner.
Heliga Maria liknas vid en stjärna, stella
De flesta körsångare blir förr eller senare bekanta med den katolska bönen Ave maris stella. Den har tonsatts av bland andra Edvard Grieg och i samlingen Piae Cantiones finns två melodier till texten. Var hälsad, havets stjärna sjunger man och menar jungfru Maria.
Hur det kommer sig att Jesus mamma fick en sådan ’titel’ beror, tror forskarna, på ett missförstånd. Kyrkofadern Hieronymus översatte en hebreisk text felaktigt och de munkar som kopierade översättningen hade inte tillgång till grundtexten utan kopierade Hieronymus’ misstag.
En kristen påfågel
Första gången jag mötte en ’kristen’ påfågel var i kyrkan Santa Constanza i Rom, ett Före detta mausoleum. Den ligger en bra bit från centrum och hör inte till de stora sevärdheterna folk vallfärdar till. I vilken annan stad som helst skulle den nog vara en sevärdhet, men i en stad med över 900 kyrkor....
Helig och hel
Under en av lektionerna i religion fick de studerande fundera kring vad som är heligt. Sådant som är omistligt, som de inte kan leva utan, som förtjänar andras respekt. På listan hamnade hem, familj, vänner, men också mat – och mobiltelefonen.
Enhörningen
Enhörningar är ju på modet nu, inte för första gången. Det här sagodjuret har levt, inte på riktigt, men i människors fantasi, mycket länge. De första berättelserna om ett häst- eller getliknande djur med ett kraftigt horn i pannan är cirka 4000 år gamla och berättades i trakterna av floden Indus.
Pelikanen
Ovanför fönstret i sakristian i Heliga korsets kyrka i Hattula finns en, inte helt naturtrogen, avbildning av en pelikan. I början av 1500-talet hade knappast någon nordbo sett en riktig sådan, så målaren i Hattula kyrka fick använda sin fantasi. Mest ser fågeln faktiskt ut som en gås. Men den viktigaste detaljen med pelikanen syns ändå. Det är den böjda halsen och näbben som är redo att hacka ett sår i fågelns bröst.
Tro eller verklighetsflykt
Att spå i framtiden är både kittlande och fascinerande. I svåra tider har tankar om världens undergång, tidens slut och Kristi återkomst frodats.
Gläntan – nätverket för spiritualitet i Borgå stift
I have a dream, sa Martin Luther King. Jag har också en dröm. En dröm om att andlig fördjupning skulle svepa som en vind genom hela Borgå stift. Jag drömmer om att spiritualiteten skulle få ett så starkt fotfäste i församlingarna att alla som bär på en gudslängtan, en längtan efter andlig fördjupning, skulle hitta en plats där de känner sig hemma. När jag delade min dröm fann jag att det finns många andra med samma dröm.
Den regelbundna tidebönen i kyrkans liv och i den personliga erfarenheten
Tidebönen har sitt ursprung i den gemensamma bönen som hölls på bestämda tider och som de första kristna generationerna bad i templet i Jerusalem. De som inte bodde inom rimligt avstånd från Jerusalem kunde be hemma vid samma tid som de som bad i Jerusalem. Att tidebönen var viktig för de första kristna kan vi bland annat läsa om i Apostlagärningarna kapitel 3 där det berättas om hur Petrus och Johannes var på väg till eftermiddagsbönen i templet.
Om sund och osund religiositet
Författaren Jennifer Granqvist var gäst hos Café Skillnaden den 16 maj 2024. Granqvist har nyligen gett ut boken Gud var min pappa men han kunde inte kramas. Boken innehåller dikter som handlar om när den religiösa omsorgen smygande övergår till kontroll av tro och beteende. Diktarjaget är en ung kvinna som växer upp i ett väckelsekristet sammanhang med en svartvit världsbild och goda intentioner. Utifrån boken och Granqvists egna upplevelser diskuterades hur en sluten religiös kultur kan leda till psykiskt våld med andliga förtecken. Samtalet ledde sedan vidare till ytterligare reflektioner kring värderingar som ofta kännetecknar trånga andliga miljöer.
Marie bebådelsedag
Marie bebådelsedag
”Mitt hjärta jublar över Herren, jag kan bära huvudet högt.” (1 Sam 2)
LAETARE! (Gläds!)
4 söndagen i fastan.
”Sparven har funnit ett redeoch svalan ett bo för sina ungar...” (Ps 84)
Oculi (ögon)
3 söndagen i fastan
”Min blick är ständigt fäst på Herren, det är han som löser min fot ur snaran.” (Ps 25)
Reminiscere! (’Kom ihåg!’)
“Om inget är främmande för Gud, gäller det bara det trevliga?Eller också allt det besvärliga som kommer med livet?”