Heliga Maria liknas vid en stjärna, stella
TEXT: Hedvig Långbacka
De flesta körsångare blir förr eller senare bekanta med den katolska bönen Ave maris stella. Den har tonsatts av bland andra Edvard Grieg och i samlingen Piae Cantiones finns två melodier till texten. Var hälsad, havets stjärna sjunger man och menar jungfru Maria.
Hur det kommer sig att Jesus mamma fick en sådan ’titel’ beror, tror forskarna, på ett missförstånd. Kyrkofadern Hieronymus översatte en hebreisk text felaktigt och de munkar som kopierade översättningen hade inte tillgång till grundtexten utan kopierade Hieronymus’ misstag.
Att den heliga Maria kunde liknas vid en stjärna som lyser över havet och visar väg för sjöfarare var ju ganska naturlig i en tid då navigation i hög grad skedde med stjärnornas hjälp. Maria uppfattades i den katolska kyrkan vara det främsta av alla helgon – till henne kunde man vända sig i trångmål, men framför allt för att hon kunde förmedla människornas böner till Gud. Att fästa blicken vid henne som en ledstjärna var klokt och gudfruktigt.
Stjärnan är alltså, bland annat, en Maria-symbol och platsar ju på julen också därför. Men de flesta av de advents- och julstjärnor som lyser upp decembermörkret har nog en annan inspiration. I julevangeliet berättas om de tre vise männen eller konungarna som upptäckte en ny stjärna på himlavalvet. De begav sig ut på en lång och farofylld färd för att få veta mera om den nya stjärnan.
Det var för dem en konkret ledstjärna; bara de följde den skulle de komma fram till det nyfödda kungabarn det profeterats om. Så stjärnan kan både ses som en symbol för Maria och för det som varje kristen människa söker; ett liv i gemenskap med Gud.
Den folkliga fantasin har alltid tilltalats av den här berättelsen om färden då ’heliga tre konungar’ drog fram ledda av Betlehemsstjärnan. Traditionen att ha prydnadsstjärnor av olika slag i hemmen under julen kom i alla fall till oss i Norden via Tyskland först under 1800-talet.
Ave, maris stella, / Dei mater alma, / atque semper virgo, / felix cæli porta.
Var hälsad, havets stjärna, Guds milda moder, alltid rena Jungfru, porten till himlens salighet.