4476
4476 Siffran i rubriken kan betyda flera saker. Invånarantalet i en liten kommun. Medlemsantalet i en medelstor församling i Borgå stift. Eller antalet euron på bankkontot. I det här sammanhanget står siffran för antalet kristna som dödades för sin kristna tro under perioden 1.10 2023 – 30.9 2024.
Lucia genom åren
Ända sedan jag var riktigt liten har Lucia funnits i mitt liv under advents- och jultiden.
Min mamma var söndagsskollärare och inför varje jul övade hon in jultablåer med söndagsskolbarnen där Lucia var en självklar del av programmet. När det var söndagsskolans julfest, som antingen hölls i församlingshemmet eller i kyrkan, framfördes det högtidliga programmet för en stor publik
Om tro, vetande och rätta prioriteringar
Vi lever i en mycket kaotisk tid. Informationsflödet via alla möjliga kanaler känns ibland överväldigande. Mycket av flödet handlar om vad man skall tycka, tänka - och tro - om allt det som händer och sker i vår värld. En central tanke i den kristna tron är att just tron skall utgöra ett skydd mot all den oro och det kaos som vår värld ger upphov till. Varför verkar det ändå så ofta vara just trosfrågor som utgör själva orsaken till vår inre oro? Är det månne nånting som vi har missförstått?
Den kristna tron är både logisk och sann
Jag minns så väl när min pappa berättade om att han just hade läst, Den Gud som finns till av Francis Schaeffer. Han skaffade åt mig ett eget exemplar av boken och då började läsandet och studerandet. Pappa och jag diskuterade det som vi läste och en helt ny värld öppnade sig för mig. Snart så skaffade jag också andra av Schaeffers böcker.
En global etik
Gör mot andra det du vill att de ska göra mot dig.
Gör inte mot andra det du inte vill att de ska göra mot dig.
Den här etikens gyllene regel finns i många religioner. Den ligger till grund för strävanden efter en global etik som kan hjälpa mänskligheten på vägen mot fred och samförstånd.
Här läser vi om livet
Pauliina Rauhalas bok Taivaslaulu (2013), glömmer jag inte. Författarens kärleksfulla sätt att skriva och föra fram problematiken kring laestadianernas myckna barnafödande och sjuka kroppar berörde mig djupt. Det finns gråzoner vi måste vårda. Bokens sätt att kommunicera är motsatsen till dagens spända debattklimat kring känsliga frågor.
Antingen lever vi i fred tillsammans eller så dör vi tillsammans
”Jag kommer aldrig att få leva i fred och säkerhet förrän mina palestinska vänner gör det. Och de kommer aldrig att få leva i fred och säkerhet förrän jag gör det.”
Konsten att vara sig själv
Barns och ungdomars illamående och tilltagande psykiska besvär diskuteras regelbundet i olika medier. Problemet är komplext och det går inte att peka på en enda orsak. Det handlar om ett mångfasetterat mönster med överdriven konsumtion av sociala medier, mobbning, frånvarande föräldrar och vuxna samt orealistiska förväntningar och krav.
Tänk om Ignatius av Loyola och Martin Luther skulle ha mötts och fått utbyta lite tankar.
Det finns ett antal böcker i min bokhylla som jag ofta återkommer till. En av dem är James Martins ”Söka och finna Gud i allt”. Den kom ut redan 2010 och blev direkt en New York Times bestseller. Den engelska titeln ”The Jesuit Guide to (Almost) Everything - A Spirituality for Real Life” säger det mesta om vad den handlar om, inklusive den lite humoristiska tonen.
Vad har du tänkt på denna vecka?Helena Hollmérus
Den här veckan inledde skolbarnen sitt sommarlov och jag tänker tillbaka på läsåret som gick. Det här var första året utan eftis på min arbetsplats. Efter smärtsamma omställningsförhandlingar skulle jag och fyra barnledare skapa ett nytt sätt att arbeta, utan de trygga eftisrutinerna.
Enligt Maria Magdalena
Hur skulle evangeliernas berättelser ha utformats om de hade nedtecknats av en kvinna? Det lär vi aldrig få reda på – det enda som finns i den vägen är några fragment av text som brukar kallas Evangelium enligt Maria Magdalena. I de fragmenten, och i de s.k. Petrus- och Filipposevanglierna beskrivs hur lärjungarna Petrus och Andreas förhåller sig mycket skeptiskt till att Jesus skulle ha talat mer med en kvinna än med dem. Medan Levi försvarar Maria - vilka är de att ifrågasätta vem Frälsaren ville anförtro sig åt?
Den känslomässigt friska ledaren
Böcker har alltid varit en viktig del av mitt liv. Böcker har funnits för att underhålla, för att ge kunskap, för att forma världsbild, för att ifrågasätta och omforma en tidigare världsbild eller trosuppfattning. Böcker har hjälpt till att knyta upp knutar inom mig och varit ett redskap i inre helande. Ibland har en bok dykt upp i rättan tid, ibland önskar jag att jag läst något tidigare, för att undvika något annat. Ibland kan en bok vara både och, och allt på samma gång. Så ser jag på boken The Emotionally Healthy Leader av Peter Scazzero.
Att sätta färg på evangelierna
Till det yttre har världen förändrats till oigenkännlighet från vår tideräknings första sekel. Vi behöver ta historieböcker till hjälp för att kunna bilda oss en uppfattning om tidens förhållanden. Eller så, ännu hellre, kan vi läsa en skicklig romanförfattare med djupa kunskaper i antikens historia. Som Mika Waltari.
Kan AI vara till nytta i församlingsarbetet?
Under de två senaste åren har AI (Articifiell Intelligens) slagit igenom och dyker upp på många olika ställen. Då jag tittade på Hesaris nyhetsrubriker fångade två av dem direkt min uppmärksamhet: "MTV:s radionyheter kommer i fortsättningen att läsas av AI" och "AI blev ett vapen i valkampanjer – särskilt kvinnliga kandidater har hotats och trakasserats".
Vad har du tänkt på i veckan, Sara Grönqvist?
Jag står i ett grått landskap, grått av sanddamm och vädret har också varit mer än grått de senaste dagarna. Många av mina eftermiddagar är bokade som möten, ofta stunder av fina utbyten av livet.
Fasta så det märks!
För några år sedan blev jag kallad till ett möte strax före påsk, under djupa fastan. Vi träffades hemma hos en kvinna som tog emot oss med stor värme och tog sin värdinneroll på allvar. Bland annat hade hon bullat upp med de läckraste bakverk. Det året hade jag beslutat att i fastan inte tacka nej till godis, så jag åt med förtjusning.
Den benådades plåga – Lagerqvists Barabbas
Varför skulle man läsa Pär Lagerqvists berömda roman Barabbas inför påsken? En bok där trons låga flämtar svagt och livet går i svart och grått. Kanske för att djupa fastan kan vara den tid då vi går i närkamp med tro och tvivel, för att förstå oss själva och varandra bättre.
Artificiell intelligens – utmaning och möjlighet
Artificiell intelligens (AI) hjälper församlingen att vara förutseende och fokusera på människors behov. Vi kan underlätta vår vardag med hjälp av artificiell intelligens.