Den känslomässigt friska ledaren
TEXT: Sarah Tiainen
Böcker har alltid varit en viktig del av mitt liv. Böcker har funnits för att underhålla, för att ge kunskap, för att forma världsbild, för att ifrågasätta och omforma en tidigare världsbild eller trosuppfattning. Böcker har hjälpt till att knyta upp knutar inom mig och varit ett redskap i inre helande. Ibland har en bok dykt upp i rättan tid, ibland önskar jag att jag läst något tidigare, för att undvika något annat. Ibland kan en bok vara både och, och allt på samma gång. Så ser jag på boken The Emotionally Healthy Leader av Peter Scazzero.
Det slutade fungera
Hösten 2020 blev jag sjukskriven p.g.a. utbrändhet och medföljande depression. Min hjärna (och mitt liv) hade gått på högvarv redan i flera års tid, och pandemin hade bara accentuerat det som inte fungerade i vare sig arbetssammanhang eller på det personliga planet. Jag slutade sova och som resultat gav hjärnan upp. Den slutade helt enkelt fungera. Jag kunde inte genomföra de mest grundläggande arbetsuppgifter eller komma ihåg saker jag skulle göra eller ha från butiken om jag inte skrev ner dem. Glädjen i livet och i det jag gjorde hade försvunnit redan långt tidigare och jag hade bara kämpat på för att hålla huvudet över ytan. Tills det inte gick längre.
När jag var sjukskriven träffade jag en vän som vi inte hann ses med så ofta, även om vi nu igen bodde i samma stad. Hon lånade mig boken The Emotionally Healthy Leader av Peter Scazzero och tänkte att jag kunde ha nytta av boken under rehabiliteringen. Hon hade inte helt fel. Det enda problemet var att jag inte längre lyckades läsa som jag gjorde förr. Jag hamnade att läsa meningar om och om igen eftersom ingenting lagrades i hjärnan. Så jag tog paus, och bytte också strategi. Laddade ner en ljudbok och började lyssna.
Boken baserar sig på Peter Scazzeros egna lärdomar och erfarenheter som ledande pastor i en församling i New York, USA. Han redogör för hur han själv, trots ambition och framgång, nästan stupade som ledare och i samma veva förstörde för hela församlingen. Han fortsätter sedan och redogör för fyra inre och fyra yttre principer att bygga upp sitt ledarskap kring.
Viktiga påminnelser
För mig personligen var kapitlen om vikten av att leda väl utifrån den äktenskapliga statusen (gift eller singel) och hur man bör ta vara på sina gränser både som gift och ogift. I församlingssammanhang har man tendensen att se människor som är ensamstående som ändlösa resurser. Men ett sådant liv är inte ett balanserat liv och även singlar har rätt till ett privatliv som inte alls involverar församlingen. Även om jag själv inte är singel, kan jag känna igen vissa ohälsosamma tankemönster som bildades hos mig om tjänande redan som singel. Dessa ohälsosamma tankemönster tycktes hålla hårt i fastän jag gifte mig och bildade familj. När man kommer från sammanhang där resurserna är få, såväl de ekonomiska som mänskliga, tenderar man som ledare att överkompensera och offra sig själv framom andra. Detta på bekostnad av sig själv, men också ens familj.
Den andra viktiga påminnelsen jag fick genom boken var vikten av att helga vilodagen. Som någon som studerat judaistik på universitetet och som tagit till sig sabbatsvilans vikt, hade jag under tiden före min utbrändhet blivit riktigt dålig på att värna om mina lediga dagar. Det var en av de bidragande orsakerna till att min ork och motivation tog slut. Eftersom ingen återhämtning skedde på riktigt och jag bara (över)levde från semester till semester, så torde jag väl ha fattat hur allting kommer att sluta. Nivån på självbedrägeriet var kolossal. Att återigen bli påmind om den urgamla principen att ifall Gud kunde vila på den sjunde dagen efter allt skapandet, så behöver vi människor också kunna det. Att ha nåden att kunna konstatera att världen inte blev färdig idag eller denna vecka heller, och att det är helt okej. Vi har rätt till vila, och ur en biblisk synvinkel t.o.m. ett bud som förpliktigar oss att vila. Att inte vila, att inte ta i beaktande att vi behöver vila och ta paus från vardagens jäkt, är att bryta mot Guds vilja.
Boken innehöll också många goda principer för hur man leder olika team på ett hälsosamt sätt och bygger upp en hållbar arbetskultur med att uppmuntra, ge positiv feedback, men också korrigera (att hålla människor ansvariga) när det behövs.
Det finns alltid nåt nytt
Personligen önskar jag att jag läst boken betydligt tidigare än jag gjorde, men kan nu i efterhand uppskatta den steniga väg jag själv fått gå. Jag skulle rekommendera denna bok till varje individ som vill jobba i en församling på något sätt, men skulle ändå inte bara rekommendera de goda lärdomarna bara åt kyrkligt anställda och aktiva. Många av principerna i boken kan tillämpas också på annat ledarskap, vare sig det är kyrkligt eller sekulärt, vilket gör att den håller både i tid och rum.
Jag beställde boken sen senare åt mig själv, bara för att kunna gå tillbaka till vissa kapitel och repetera och för att hitta nya synvinklar till mitt sätt att arbeta och leva idag. Det är roligt att märka nya aspekter varje gång. Lite sådär som när man läser Bibeln. Det finns alltid nåt nytt.