Kyrkan på julturné bland finländare och finlandsättlingar Sydamerika
Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har en lång tradition av arbete bland finländare som är bosatta utomlands. En del av dessa finns i Sydamerika. Nu inför julen besökte pastor Stefan Myrskog tillsammans med pastor Pia Kummel-Myrskog finländare bosatta i Brasilien, Argentina, Chile och Peru. Ett av besöken gick till staden Oberá i Argentina. En gammal finländsk koloni som grundades år 1906 och där många ättlingar till de första invandrarna finns kvar.
Religiös läskunnighet som medborgarfärdighet och yrkeskompetens
I senaste uppdatering av Nyckeln publicerades en artikel om religiös läskunnighet som medborgarfärdighet och yrkeskompetens i allmänhet. Den här artikeln fokuserar på behovet av religiös läskunnighet som en del av personalens yrkeskompetens då det gäller fostran. Texten grundar sig på boken Uskontolukutaito suomalaisessa yhteiskunnassa, som gavs ut av Gaudeamus 2023. I fri översättning är titeln på svenska Religiös läskunnighet i det finländska samhället.
Även du är varumärkesbyggare – välkommen med!
Scoutkojan, lägerelden, kårledaren. Kyrkoherdens predikningar som ekade i kyrkan och som lärde mig att Gud älskar. Ungdomsledarens ljusa morgonsamlingar i lågstadiets aula. Påskens händelser som väcktes till liv i dockteatern. Diakonissan som ute i byn frågade hur vi klarar oss då hon hört att mamma fått lunginflammation. Vimlet på julbasaren, kollektinsamlingen klädd i scouternas blå färg. Ansvarsuppgifterna på barnlägret, den gamla träkyrkan, badstranden. Tältet på konfirmandlägret, den första nattvarden... Så börjar listan över allt det som format min bild av kyrkan.
Religiös läskunnighet som medborgarfärdighet och yrkeskompetens
Religionernas roll och betydelse i det finländska samhället har inte upphört. Tvärtom är frågor, teman, problem och utmaningar ständigt aktuella på många olika sektorer i samhället. De syns i offentligheten, politiken och den samhälleliga diskussionen. För att förstå och kunna orientera sig i dagens samhälle och värld behövs religiös läskunnighet.
Hur kan människor var så grymma? Det frågar sig många när bilderna från kriget i Israel och Gaza kablas ut över världen.
Grymhet har varit en del av människonaturen sedan Kain slog ihjäl Abel. Krig har utkämpats genom hela historien. Men vi har ju trott att vi är mera utvecklade. Efter första världskriget sade man ”Aldrig mer krig”! Det tog bara ett par decennier innan slaktandet började på nytt – och ännu grymmare.
Från Valença till Santiago de Compostela med gruppen ”Ekenäs pilgrimer” – läs och låt dig inspireras. Kanske kallar vägen även dig!?
Vi alla 14 resenärer var ganska trötta efter en lång resdag från Ekenäs till Valença i Portugal. Kvällen kom tidigt efter en gemensam måltid. Många av oss hade ändå svårt att få sömn under den första natten i härbärgets stora sovrum. Högsängarna var placerade rätt nära varandra.
Ny armenisk tragedi
Armenien brukar betraktas som världens första kristna land eftersom kristendomen blev statsreligion där redan i början av 300-talet, år 301 enligt traditionen. Att armenierna under sin långa historia ofta utsatts för förföljelse har tolkats som att det är ett pris man får betala för den tidiga bekännelsen till kristen tro. Jesus sade ju att hans efterföljare skulle bli förföljda.
Kristet fredsarbete efter andra världskriget
Över ett halvt sekel har jag levat. Mitt liv började när Finland och Europa levde efterkrigstid, en tid av återuppbyggnad och eftertanke. Andra världskrigets hemskheter lade grunden för olika initiativ som skulle hantera det förflutna och bygga en annorlunda framtid.
Vågskålen gungar – för att skapa ömsesidig förståelse mellan människor i dagens samhälle som är präglat av mångfald behöver vi kunskap om religioner och åskådningar
Vågskålen gungar – för att skapa ömsesidig förståelse mellan människor i dagens samhälle som är präglat av mångfald behöver vi kunskap om religioner och åskådningar. För lärare är religionsläskunnigheten en del av den yrkesmässiga kompetensen. Ett accepterande förhållningssätt gentemot människors sätt att tänka, främjar inkludering och jämlikhet.
Med anledning av debatten om rasism. Vad är rasism? Vem är rasist? Är Finland rasistiskt?
Rasismen tar sig många olika former, allt från aggressioner till strukturell rasism och hatretorik. Den är inte alltid lätt att upptäcka, men petar vi på ytan hittar vi allt detta också i vårt land. Att ropa efter någon på gatan, ge öknamn, titta snett, kommentera högt, berätta rasistiska vitsar, säga det var bara ett skämt. Eller fråga Varifrån kommer du riktigt, egentligen? och därmed tänka att alla finländare ser likadana ut.
Alla som undervisar är brobyggare
EFTRE- konferensen samlar lärare, utbildare och forskare kring aktuella frågor i religionsundervisningen. Konferensen var ekumenisk och deltagarna representerade 18 olika länder. En stor del av behållningen var att få höra om och spegla sina egna tankar mot andras.
Rysslands bysantinska rötter, del 4
”Krim är en del av Ryssland, har varit det i alla tider och kommer att förbli det i alla tider”. Se där en av de många lögner Rysslands president Putin helt ogenerat predikar för sina anhängare. Inte ens den mest regimtrogna ryska historiker kan hålla med honom.
I skuggan av ett krig
För ett drygt år sedan hände det som få kunde ana och ingen ville tro. Krig bröt ut i Europa. Rysslands armé anföll Ukraina medan vi och hela världen såg på. Känslan av overklighet och misstro övergick snabbt till ilska och oro.
Glimtar från Europa - European Conference of Christian Child Education samlades till konferens i Ungern
Syrenen och hästkastanjen blommar i Ungern nära Balatonsjön. Vart tredje år samlas präster, lärare, forskare och andra som jobbar med barn och familjer i kyrkor på olika håll i Europa, till konferensen European Conference of Christian Child Education.
Vilken roll har den lutherska kyrkan i det psykologiska försvaret?
I oktober 2022 undertecknade tre nordiska kyrkor en deklaration med syftet att öka och stärka samarbetet kring demokrati, mänskliga rättigheter och hållbarhet både i kyrkan och i samhället. För att förverkliga det här bildades nätverket Nordic Church Allience. Seminariet The future of the Nordic Lutheran Churches hölls i mars 2023 i Helsingfors. På agendan var resiliens, demokrati och mänskliga rättigheter.
Rysslands bysantinska rötter, del 3
'Moskva är det tredje Rom och det kommer aldrig att finnas ett fjärde'. Så skriver munken Timofej i storfurstendömet Moskva år 1520. För oss som främst lärt oss historia ur ett västeuropeiskt perspektiv kan det här ju låta hur underligt som helst. Vad har det antika Rom vi läst om och det medeltida Moskva gemensamt?
Rysslands bysantinska rötter
När ryska trupper började sin invasion i Ukraina 24.2.2022 blev jag lika förfärad, häpen och arg som väl de allra flesta. När metropoliten Kirill några dagar senare meddelade att han, som ledare för Rysslands ortodoxa kyrka, understöder denna kamp mot 'det dekadenta väst' blev jag genast mindre häpen och en del klockor började ringa i mitt huvud.
Ansvaret för det goda är gemensamt
Världshändelserna utmanar tron på mänsklighetens möjligheter att bygga rättvisa och trygga samhällen. Hur är det så svårt för oss människor att leva tillsammans? Varför blir det så fult och tragiskt? Vem är vi egentligen, hur kan vi förstå oss själva?
En ljusnande framtid eller mörka moln vid horisonten – kyrkan efter valet
Nu har vi ett resultat, en riksdag och vardagen börjar. Som efter alla val finns hela känsloskalan representerad. Vinnarnas eufori står i bjärt kontrast mot förlorarnas besvikelse och analyserna om orsak och verkan görs nu på partikanslierna.