Helig och hel
Foto: Linnea Ekstrand
TEXT: Jani Edström
Under en av lektionerna i religion fick de studerande fundera kring vad som är heligt. Sådant som är omistligt, som de inte kan leva utan, som förtjänar andras respekt. På listan hamnade hem, familj, vänner, men också mat – och mobiltelefonen.
På lunchrasten berättade jag det här för några lärarkollegor. På finska står ordet helig, pyhä, för gräns, konstaterade en kollega. Pyhä tunturi, det heliga berget. Berget eller vattnet som gränser, eller som platser för Guds närvaro. Mose möter Gud på Sinai berg. Naaman blir helad i vattnet, floden. Hinduer renar sig i floden Ganges. Kyrkorna upptar sina medlemmar genom vattnet, dopet, en helig handling som helar och renar från synd och ofullkomlighet, som upprättar människans relation till Gud, som inbjuder till ett liv i helhet och helighet.
I Bibeln står helig för det som är annorlunda, upphöjt. Gud är helig, annorlunda, upphöjd. Helig betyder något som är avskilt för ett speciellt ändamål. Ni är ett heligt folk, säger Gud till Israels barn. Ett folk som Gud vill fostra för ett speciellt ändamål, att visa för andra folk hur människan kan ha en personlig relation till sin Gud, och leva ansvarsfullt i förhållande till skapelsen och medmänniskan. Genom Jesus Kristus gäller denna inbjudan alla folk, alla människor, på jorden.
Har helig och hel något med varandra att göra, var det sedan någon som kastade fram i samtalet. Hel, helhet, helighet. Whole och holy på engelska. Kan helig innebära att något blir helt? Rent språkligt sett verkar det finnas ett samband.
Gudstjänst
”Du är helig du är hel du är alltid mycket mer än vi nånsin kan förstå, du är nära ändå”, sjunger församlingen.
Helighet, helhet och helande är teman som vi finner i många bibeltexter. För att bli hela måste vi bli helade. För att kunna bli heliga, leva ett liv tillägnat Gud, behöver vi bli helade. Helade från självupptagenhet, befriade till att finnas till för varandra.
Bibelns berättelser om människor som blir helade finns där för att visa på Guds möjligheter att göra människan hel, att befria människan till lovsång och goda gärningar. Nu vet vi inte riktigt hur det gick för dessa människor i slutändan, men deras helande skapade i alla fall förutsättningar för dem att lova Gud och tjäna andra.
Varje gudstjänst vi firar tillsammans är en möjlighet att bli helade, att bli helare, att bli helgade, att på nytt överlämna oss till Guds nåd och kärlek, att överlåta oss till honom för att kunna få kraft för varje dag att leva också för andra.
I gudstjänsten upplöses gränsen mellan det vardagliga och det övernaturliga, mellan det mätbara och det omätbara, mellan det transcendenta och det immanenta, mellan det vi ser och det vi bara kan förundras över, mellan det vi vet och det vi bara kan ta emot genom tron. Här, i gränslandet mellan det vi kan se, höra och uppfatta med våra sinnen, och den osynliga verkligheten, det omätbara, det vi bara kan förnimma genom tron, här, i skärningspunkten mellan himmel och jord finns det heliga. Här kan vi bli helade, få del av Guds helhet, bli helgade till tjänst och vittnesbörd om Guds godhet, skönhet och storhet.
I nattvarden, vid Herrens bord, helandets måltid, får vi ta emot hälsa till kropp och själ. Jesus vill hela oss som individer, som församling, som Guds folk, som mänsklighet. Han vill låta sin frid ta sin plats i våra liv så att fred och försoning kan bli möjligt i vår värld.