Pelikanen
TEXT: Hedvig Långbacka
Ovanför fönstret i sakristian i Heliga korsets kyrka i Hattula finns en, inte helt naturtrogen, avbildning av en pelikan. I början av 1500-talet hade knappast någon nordbo sett en riktig sådan, så målaren i Hattula kyrka fick använda sin fantasi. Mest ser fågeln faktiskt ut som en gås. Men den viktigaste detaljen med pelikanen syns ändå. Det är den böjda halsen och näbben som är redo att hacka ett sår i fågelns bröst.
Enligt mycket gamla berättelser, som går tillbaka till förkristen tid i Egypten och Grekland, offrade sig pelikanhonan om hennes ungar riskerade att hungra ihjäl. Hon hackade med sin näbb ett rejält sår i sitt bröst så att ungarna kunde dricka av hennes blod och bli räddade. Pelikanen blev en stark och talande symbol för moderskärlek, i förlängningen föräldrars kärlek till sina barn.
Hur den här tanken har uppkommit vet man inte riktigt – de facto har de verkliga fåglarna inte för vana att sköta om sina ungar på det här sättet. Men legenden existerade långt före en anonym kristen författare under det andra århundradet skrev om pelikanen som en symbol för Jesus i sin bok Physiologus.
Att av den här antika berättelsen göra en kristen allegori var ju inte konstigt alls. Kristus offrade sitt blod för att hans ’barn’, vi människor, skall räddas till evigt liv. Pelikanen, liksom Jesus blev sinnebilden för den fullkomliga och självutgivande kärleken.
Pelikanen som en Jesusfigur känns kanske litet märklig för oss idag, men under medeltiden var traditionen levande – pelikaner, mer eller mindre lika den riktiga fågeln, finns på väggmosaiker och som reliefer och textilmotiv på olika håll i kristenheten. I en lång hymn av teologen Tomas av Aquino, Adoro te Devote, lovprisar författaren 'Piae Pelicane':
O kärleksfulle Pelikan, Herre Jesus,
Rena mig, som är oren, i ditt blod.
En droppe av det har kraft att rädda
Hela världen från alla dess synder.
Det tycks vara ett grundläggande mänskligt behov - symboler. De finns i alla religioner och genom århundradena har det i de kristna kyrkorna utvecklats ett rikt symbolspråk. I en Nyckeln-serie tittar Hedvig Långbacka närmare på mindre kända kristna symboler och berättar om deras ursprung.