Om sund och osund religiositet

Ungdom sitter på trappa med en svart bibel i handen.

Text: Jani Edström

Författaren Jennifer Granqvist var gäst hos Café Skillnaden den 16 maj 2024. Granqvist har nyligen gett ut boken Gud var min pappa men han kunde inte kramas. Boken innehåller dikter som handlar om när den religiösa omsorgen smygande övergår till kontroll av tro och beteende. Diktarjaget är en ung kvinna som växer upp i ett väckelsekristet sammanhang med en svartvit världsbild och goda intentioner. Utifrån boken och Granqvists egna upplevelser diskuterades hur en sluten religiös kultur kan leda till psykiskt våld med andliga förtecken. Samtalet ledde sedan vidare till ytterligare reflektioner kring värderingar som ofta kännetecknar trånga andliga miljöer.

Rädslan för att tro, klä sig eller bete sig fel är överhängande i dylika sammanhang. I bakgrunden lurar synden, eller snarare rädslan för att göra fel, antingen medvetet eller omedvetet. I den här typen av så kallad ”high demand religion” är inte allt uttalat, istället förväntas det att personen intuitivt ska förstå vad som är rätt och fel. Ibland handlar det om kommentarer som ”så gör vi inte hos oss” eller om att tala illa om dem som tror, tänker eller beter sig annorlunda.

Jennifer Granqvist Foto: Nicoline Aspvik

Oförmågan att analysera

Många företeelser är per definition syndiga eller suspekta, allt från yoga och dricka vin till Harry Potter-böcker eller opassande filmer. Oförmågan och oviljan att analysera kulturella yttringar och förstå moderna företeelser är slående. Istället söker man trygghet i en världsfrånvänd undervisning, ofta inspirerad av amerikanska evangelikala predikanter, vilket leder till att man lever i sin egen andliga bubbla i väntan på Jesu återkomst.

Granqvist berättar om grava brister i både jämställdhet och kvinnosyn. En kvinna ska inte ta för mycket plats, hon ska vara attraktiv, men inte sexig. Hon ska akta sig för sexuella förbindelser före äktenskapet och inte inleda mannen i frestelse. Den som gått ”över gränsen” i intimitet bör känna skam och lära sig att ett äpple som någon redan tuggat på inte kan vara något som en annan vill ha. En renhetskultur som kanske i början velat värna om de unga blir kontrollerande och skuldbeläggande. Var ansvaret ligger hos det manliga könet förblir något oklart, pojkar och unga män verkar slippa lättare undan.

I slutna (inte nödvändigtvis små) andliga sammanhang kan man se hur mentala problem förandligas, att ty sig till en psykiater ingår inte i konceptet. Är man sjuk och inte blir helad efter bön är det kanske ens eget fel, brist på tro. Ekonomiska problem kan kanske lösas genom att man offrar mera till församlingen. Lojaliteten till församlingen, pastorn och undervisningen är grundläggande. Att ifrågasätta kan vara oandligt och gränsa till synd. Bibeln blir en regelbok som tolkas av pastorn, att ha en ”biblisk tro” är lika med att anamma vissa åsikter. Samkönade relationer är synd och homosexuella behöver befrias från sin ”sjukdom”. Staten Israel identifieras med det judiska folket och är en direkt uppfyllelse av bibliska profetior som varken kan vara eller göra fel.

Lyssna på oss

Trånga religiösa sammanhang och osund religiositet leder inte per automatik till händelser som Knutby, där andlig kontroll övergick till fysiskt våld. Det betyder emellertid inte att många människor kan må dåligt när de under en längre tid utsätts för undervisning som är svartvit och begränsande. Religiositet som framkallar rädsla, skam och otrygghet är per definition osund. Och sådant förekommer tyvärr i många religiösa sammanhang oberoende av religion eller samfund. Att alla inte drabbas av mental ohälsa av att vistas i dylika sammanhang betyder inte att problemen inte finns. Hur ska man då förhindra att andliga rörelser blir osunda.

För Jennifer Granqvist är svaret självklart: Lyssna på oss som tänker annorlunda och ändå vill tro!

Föregående
Föregående

Den regelbundna tidebönen i kyrkans liv och i den personliga erfarenheten

Nästa
Nästa

Påsk