Darwin och Gud

Nick Spencer

Förord och översättning: Stefan Djupsjöbacka  

TvM 2018, 197 s

Tro och (natur)vetenskap har alltid varit på kollissionskurs påstås det. Det började, menar en del, med Charles Darwin och boken Om arternas uppkomst där Darwin utmanar den traditionella skapelsemyten där Gud skapar färdiga arter. I stället lanserade Darwin utvecklingsteorin om att arterna har uppstått genom en lång utvecklingsprocess. Flera av kyrkans representanter var kritiska till Darwins teori medan andra förhöll sig försiktigt positiva. Så här skrev till exempel prästen Henry Baker Tristram redan före utgivningen av Darwins banbrytande verk: ”Med vetskap om att Gud vanligtvis arbetar med naturliga metoder, skulle det innebära att vi skulle räkna med ett onödigt mirakel ifall vi förutsätter ett uttryckligen separat ursprung för många av de vi kallar arter”.

Förhållningssätt

Numera finns det olika sätt att förhålla sig till tro och vetenskap. Ett sätt är att ersätta Gud med vetenskap, att vetenskapen blir ens religion, scientism, där allt förklaras med vetenskapen. Ett annat är att se på religion och vetenskap som två skilda kunskapsområden. Vetenskapens uppgift är då att studera och förklara naturen, medan religion handlar om frågor som rör mening, värderingar och moral. Ett tredje sätt är att inte uppfatta någon konflikt mellan vetenskap och religion, utan att evolutionsteorin kan ingå i religionen.

En vanlig uppfattning bland troende forskare är så kallad teistisk evolution, att se världen som Guds skapelse samtidigt som man respekterar den vetenskapliga metoden och evolutionsläran. Så finns det kristna som vidhåller att jorden skapades på sex dagar eller att jorden i själva verket är mycket yngre än vad naturvetenskapen hittills kommit fram till, ung-jordsteorin. En variant på denna så kallade kreationism är teorin om Intelligent Design (ID) där man ersatt ”Gud” med ”intelligens” för att låta teorin framstå som mera vetenskaplig för att kunna presenteras i skolor vid sidan av utvecklingsläran. I USA har ID-rörelsen grundat muséer där man lanserar ung-jordsteorin illustrerat med bibelcitat, arkeologiska fynd och avbildningar av allt från dinosaurier till Noas ark.

Darwin själv

Hur var det då med Darwin själv? Hur förhöll sig Darwin till sin kristna tro i ljuset av de vetenskapliga fynd och teorier han skrev om i boken Om arternas uppkomst? Om detta handlar boken Darwin och Gud, skriven av Nick Spencer, forskningschef vid den brittiska tankesmedjan Theos.

Den 27 december 1831 lämnade Charles Darwin staden Plymouth med forskningsfartyget HMS Beagle. Resan räckte nästan fem år. Innan resan hade Darwin varit "en sorts kristen" på ett konventionellt, rationellt och anglikanskt sätt. Beagle-resan förändrade detta och förde honom på en personlig resa från kristen tro till den "förvirrade" agnosticismen han omfattade på äldre dagar. Boken Darwin och Gud tar oss med på denna fascinerande resa.

Boken inleds med att utforska Darwins personliga tro före Beagle och den religiösa betydelsen av forskningsexpeditionen. Sedan får vi följa honom genom de händelserika åren av intellektuell spekulation som följde och den fruktansvärda förlusten av hans älskade barn, erfarenheter som påverkade honom djupt.

“Även om Darwins teori om evolution genom naturligt urval bidrog till att underminera hans kristna övertygelse, så var det lidandets problematik som bröt ned hans tro.”

Genom att använda hans självbiografi, manuskript, anteckningsböcker och brev, samt hans världsberömda publikationer, utforskar boken Darwins syn på ändamålsenlighet, moral, universum och det mänskliga medvetandet. Även om Darwins teori om evolution genom naturligt urval bidrog till att underminera hans kristna övertygelse, så var det lidandets problematik som bröt ned hans tro. I början var det ett teoretiskt problem som blev alltför personligt och verkligt när hans egen dotter insjuknade och dog.

Charles Darwin var inte bara en lysande vetenskapsman, han var också en respektfull samtalspartner. Trots att han omvärderade och tog avstånd från sin kristna tro gick han inte till angrepp mot tron och kyrkan där han hade kvar många av sina vänner. I stället visade han respekt för andras tro och livssyn. När missuppfattningar om Darwins religiösa övertygelse är vanliga, är det bra att läsa en så känslig, pålitlig och fängslande redogörelse.

Darwin och Gud är den första fullständiga redogörelsen för Darwins religiösa tro som publicerats i Storbritannien och nu översatts till svenska av Stefan Djupsjöbacka (präst och mikrobgenetiker) som också skrivit det svenska förordet. Boken är väl underbyggd och mycket läsvärd. Den presenterar en fascinerande och gripande historia om en av världens viktigaste vetenskapsmän.

Jani Edström

Nästa
Nästa

”A Complete Unknown" – En film om Bob Dylans tidiga år som artist