Hur jobba vidare i församlingen med stiftets vägledning ”Gå med mig”
Biskop Bo-Göran Åstrand har lanserat sin vägledning för Borgå stift Gå med mig genom en turné till alla prosterier. Dokumentet som kunde ha blivit ett stramt strategidokument med statistik, målsättningar och metoder är nu i stället formulerat som en inspirationstext och vägledning. Nu är det upp till församlingarna att processa vidare för att överföra dess inverkan till församlingslivet.
TEXT: Simon Lampenius
Vi frågade några kyrkoherdar hur de tänker arbeta vidare med vägledningen i sina församlingar. Du som missat de här turnéstoppen och vill veta mer om vägledningen kan läsa om biskopens besök i Sibbo längre ner i artikeln.
I Vasa kommer man att ordna med läsecirkel för församlingsrådet
Kyrkoherde Mikael Forslund i Vasa svenska församling betonar att man är i startgroparna, men att man har några idéer för hur vägledningen ska behandlas.
– En idé som kom fram under senaste församlingsrådsmöte går ut på att vi under sju rådsmöten går igenom de sju olika delarna i vägledningen. Till det avsätter vi en viss tid, kanske 20 minuter, i början av mötet. Medlemmarna läser avsnittet på förhand och delar sedan synpunkter i början av mötet. Lite som en läsecirkel, förklarar Forslund.
– Då det gäller personalen så har vi planeringsdagar inplanerat med medarbetarskaran i mars. Där kommer vi att jobba med vägledningen med hela personalen.
Forslund tillägger att han tycker det är viktigt när biskop Bo-Göran betonar att det handlar om vårt förhållningssätt, våra värderingar och attityder, och att vår gemenskap är grundad i något djupare än våra egna åsikter.
I Åbo jobbar man med slow-strategi metoden
– Vi kommer att jobba i långsam takt med vägledningen. Vi har en fungerande strategi och har inte som mål att skapa en ny strategi med hjälp av vägledningen utan att se vägledningen som en möjlighet att tänka till om vår församling och se var vi behöver utvecklas, förändras eller tänka om berättar Mia Bäck, kyrkoherde i Åbo svenska församling.
I Åbo arbetar man systematiskt genom att ta upp ett avsnitt per arbetskonferens med medarbetarna och ett avsnitt per möte med församlingsrådet.
– Därtill kommer de medarbetare som vill ta upp vägledningen i olika grupper i församlingen. Jag gissar att det kommer att ta ett år men jag tycker att det ska det få ta, säger Bäck.
Mia Bäck lyfter också fram att det var bra att det inte kom en färdig strategi från stiftet.
– Vi blev glada över att det inte var en färdigt formulerad strategi. Det här greppet känns både fräscht och användbart. Som något som vi verkligen kan ha nytta av. Min tolkning är att de flesta som var med från Åbo svenska församling blev inspirerade av prosteriträffen med biskopen.
Flera av kyrkoherdarna som vi kontaktade meddelade också att man ännu inte hunnit fundera hur församlingen ska jobba vidare med strategin.
Tips för en effektiv diskussion: prova själv – par – grupp-metoden
En vanlig utmaning i gruppdiskussioner är att man ofta fastnar vid de första åsikterna som uttrycks. Den som får ordet sist kan ha svårt att framföra sina egna tankar om samtalet redan styrts in på ett annat spår.
Själv – par – grupp-metoden är ett sätt att motverka detta. Metoden ger alla möjlighet att först reflektera individuellt, vilket ökar chansen att fler idéer och perspektiv kommer fram. Så här går det till:
Individuell reflektion: Deltagarna funderar enskilt i några minuter och skriver ner sina tankar kring den aktuella frågan.
Diskussion i par: Därefter diskuterar man sina tankar i par. Redan här kan vissa idéer kännas mer relevanta medan andra faller bort.
Gruppdiskussion: Parets viktigaste synpunkter lyfts sedan i den gemensamma diskussionen. Om ni vill, kan idéerna först skrivas på post-it-lappar som gruppen sedan röstar på för att välja ut de mest relevanta tankarna.
Testa själv – par – grupp-metoden nästa gång ni behandlar vägledningen eller vid ett möte med arbetslaget. Det är ett strukturerat sätt att få fram fler idéer och undvika att diskussionen domineras av de första rösterna.
Vägledningen ute på turné
Biskopen har alltså bjudit in församlingsanställda och förtroendevalda till samlingar i varje prosteri där vägledningen behandlas. Kyrkpressen har skrivit om turnéstoppet i Vasa där förtroendevalda Mikaela Björklund ger sin syn på vägledningen.
Under turnén delas strategidokumentet ut, stiligt och konstnärligt layoutat med mjuka pärmar, till alla deltagare.
Vägledningen kommer inom några veckor att finnas på Borgå domkapitels hemsida.
Vid turnéstoppet i Sibbo den 22.1.2025 framhåller biskop Bo-Göran att det redan finns en strategi på helhetskyrkans nivå, Öppna dörrar, och att församlingarna på lokalplanet har sina egna strategier. Dessa är utmärkta verktyg.
Det som kan komplettera dessa nivåer är att gå djupare än en strategi. Strävan som finns i Gå med mig är att skapa ett förhållningssätt som präglar oss som församlingar i Borgå stift. Så här fungerar jag som människa, som kristen.
Vägledningen innehåller sju kapitel med inspirerande texter. Som genomgående bild i kapitlen finns pilgrimsvandraren. Varje avsnitt avslutas med ett frågebatteri, till exempel ”Vad krävs för att vi ska kunna vara ett, trots att vi är, tänker och gör olika?” eller ”När kände du att du blev inkluderad? När fick du vara med? När blev du sedd och bekräftad?”
Tanken är att frågorna ska vara till hjälp då vägledningen behandlas och processas i församlingen och diskussionerna kan vara en god grund för ett lokalt strategiarbete.