Jämställdhet och likabehandling handlar om mer än en fråga
Sini Aschan och Benjamin Häggblom
TEXT: Maria Sten
Sedan 2021 har Borgå stift i likhet med de finska stiften kontaktpersoner för frågor som rör jämställdhet och likabehandling. Sini Aschan (församlingspastor i Johannes församling i Helsingfors) och Benjamin Häggblom (vik. Sjukhuspräst i Vasa) är utsedda av domkapitlet att finnas som bollplank för anställda, förtroendevalda och församlingsmedlemmar som vill ventilera frågan. De vill vara ett stöd för den som upplever sig illa eller ojämlikt behandlad på grund av ålder, kön, sexuell läggning, språk, ras, härkomst eller funktionsvariation. Det handlar alltså om mer än att vara ”homomissionär” som någon kallade dem.
Det är viktigt att den som upplever sig illa eller ojämlikt behandlad i kyrkan har någon att tala med. Det är också viktigt att alla i kyrkan vet vart man kan vända sig om man behöver bolla frågan om ojämlikt bemötande med någon. Ingen som upplever sig ojämlikt eller illa behandlad ska behöva uppleva sig ensam och utlämnad till sig själv. Vi finns till för alla i kyrkan: anställda, förtroendevalda och medlemmar. Och det gäller inte bara frågan om kvinnor i prästämbetet eller regnbågsfrågor. Jämställdhet och likabehandling handlar om så mycket mer.
I början av hösten 2024 var frågan om allas lika värde aktuell i vårt stift. Då skrev Sini Aschan och Benjamin Häggblom en insändare som de postade till tidningsredaktionerna i Svenskfinland. Efter att insändaren publicerats har många tagit kontakt. - Det kändes som att många då fick upp ögonen för att vi finns.
Uppgiften som kontaktpersoner utför de vid sidan av allt annat arbete. Det är inte många procent av arbetstiden som räcker till jämställdhetsarbetet. - Vi är också med i ett nationellt nätverk med kontaktpersonerna i de andra stiften. Det är viktigt att få stöd av andra och höra deras frågeställningar. Det finns så mycket som vi gärna skulle göra, men med begränsad tid för den här uppgiften måste vi satsa på det viktigaste: att ge stöd, erbjuda samtal och be för dem som har det tufft. - Vi vill jobba för att alla ska känna sig trygga och välbemötta i sin egen församling eller på sin arbetsplats i kyrkan. Vi önskar att kyrkan skulle vara en frizon från all form av kränkning, andligt våld eller ojämlikt bemötande.
Läs mer om jämställdhet och likabehandling på Jämställdhet och likabehandling - EVL Plus
Kontaktuppgifter Kontaktpersoner i stiften - EVL Plus