Det är oerhört viktigt för ungas resiliens och välmående att få delta och påverka
TEXT: Mirva Sandén
Lördag den 5 oktober samlades omkring 60–70 personer som arbetar för barn, unga och deras delaktighet i Kaleva kyrka i Tammerfors. Deltagarna bestod av både anställda och förtroendevalda från församlingar i hela landet.
Dagen inleddes med att sakkunnig i socialetik, Lisa Björklund berättade om Öppna dörrar för alla- en operativ jämställdhets- och likabehandlingsplan för kyrkan och församlingarna. Hon förklarade hur man i församlingen kan använda materialet för att bättre kunna möta varandra. Kriterier har utarbetats för att varje person i verksamheten kan känna sig värdefull, viktig och älskad.
Den kristna människosynen utmanar oss att möta vår nästa med respekt, uppskattning och kärlek. Till materialet håller det som bäst på att utarbetas ett stödmaterial med vars hjälp man kan utvärdera verksamheten. Vi fick också spela aktivitetsbingo utgående från materialet. Det var en inspirerande metod att tillgodogöra sig innehållet, och både vinnare och den som inte lyckades så bra fick pris!
Motivera och synliggör barns åsikter bättre
Därefter blev det en givande paneldiskussion med tre kyrkoherdar från Tammerfors. Jari Pulkkinen från Lasten ja nuorten keskus modererade samtalet med kyrkoherdarna Kaija Karvala, Juha Itkonen och Olli-Pekka Silfverhuth. Dessutom hade Venla Taubert, förtroendevald sedan senaste församlingsval en taltur. Två teman diskuterades: ”Hur hörs barnens röst i församlingen?” och ”Hur utnyttjas påverkansgruppers åsikter i församlingen?” Barnen och barnkonsekvensanalys är en naturlig del i beslutsfattandet sa alla. Det man anser är viktigt hittar man alltid plats för om viljan finns, konstaterades också. Vi borde ännu mer ta barnen med, och det finns möjligheter att bättre motivera att barnens åsikter synliggörs i församlingen.
Sparra kyrkoherden
De förtroendevalda påminner kyrkoherden om att göra bättre barnkonsekvensanalys och beslutsförslag. Det centrala är att i ett tidigt och förebyggande skede i processen utgå från barnets bästa. Det är ingen vits att i protokoll skriva in antingen att beslutet inte har verkningar eller att det har verkningar för barn. Församlingen har gjort konkreta anvisningar. De förtroendevalda håller regelbundna möten. De sparrar och hjälper kyrkoherden att lyssna, fråga och ta reda på fakta på förhand och i god tid så att beslutet blir bra.
Det man bör notera är att barnombud inte är ansvariga för barnkonsekvensanalys, de kan konsulteras men det är den som får ärendet först som är ansvarig. Oftast kyrkoherden. I församlingar i Tammerfors är barns frågor med vid rekrytering av anställda. Antingen får, också yngre barn, vara med vid intervjun eller så att de har fått ställa frågor som en äldre ungdom som är med kan fråga. Det som nu är aktuellt är att barnen har fått föra fram innovativa nya tankar om hur mässor och gudstjänster kan genomföras. Påverkansgrupper har börjat fungera i Tammerfors och de får vara med på församlingsrådets- och fullmäktiges möten antingen så att det finns en kontaktperson eller så att någon av dem kan delta.
Att påverka och delta är bra för resiliensen
Venla Taubert sa att då man blivit förtroendevald som 16 åring behöver man en utbildning i hur beslut fattas. Hon ifrågasatte att vissa beslut uppkommer där man inte hört de unga och det är frustrerande. ”Vi unga behöver få säga vår åsikt” säger hon. Men annars trivs hon som förtroendevald och deltar aktivt i möten både via Teams och live. Ibland så mycket att hon missar skolan.
Kyrkoherde Juha Itkonen sa att det är oerhört viktigt för ungas resiliens och välmående att få delta och påverka. Det har stor betydelse för att klara av svårigheter och kriser i livet. Det man märkt i Tammerfors är att samtalsklimatet i både församlingsrådet och fullmäktige har förbättrats sedan de unga kom med.
På eftermiddagen hade deltagarna möjlighet att välja bland fyra olika workshops: Grunderna i barnkonsekvensanalys med Päivi Aumala, Nyttan med att arbeta tillsammans - Hur nätverk stärker förverkligandet av barnets bästa med Mikko Wirtanen, Metoder att stärka barns och ungas delaktighet med Jari Pulkkinen och På en gemensam Stig - barnens och familjernas delaktighet i småbarnspedagogiken med Raija Ojell.