Vi gör tillsammans: kommunikationsprogrammet och en förtydligad kyrklig profil

Dokumentets innehåll visat på en laptop.

TEXT: Eeva-Kaisa (Eevu) Heikura

Kommunikationsdirektör, Kyrkans kommunikation

Tisdagen 16.4.2024 godkände kyrkostyrelsens plenum det uppdaterade dokumentet Kyrkans program för kommunikation och växelverkan 2026 samt det första skedet av projektet Mot ett gemensamt visuellt uttryck.

Steg för steg utvecklar vi alltså kyrkans kommunikation tillsammans. Tack till alla som arbetat med materialet i olika skeden och tack till alla som kommenterat det!

Om du inte hunnit vara med och utforma och kommentera, kom med i det fortsatta arbetet! Utvecklingen tar aldrig slut, kommunikationen går framåt i snabb takt – och vi hänger med.

Kommunikationsprogrammet som stöd och vägvisare

Kyrkans kommunikationsprogram uppdaterades som överenskommet mitt i kyrkans strategiperiod när kyrkans kommunikationsutredning blev klar.

Programmet för kommunikation och växelverkan är avsett som stöd och inspiration för alla kyrkliga aktörer. Programmet syftar till att visa den kommunikativa riktningen och lyfta fram kommunikationen som en möjlighet för kyrkan att vara närvarande i människors liv och förmedla evangeliet om en kärleksfull Gud.

Dokumentet ”Öppna dörrar – Program för kommunikation och växelverkan för Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland 2026” baserar sig på kyrkans kommunikationsprogram Öppna dörrar - Kyrkans kommunikationsprogram 2023.

Programmet har utökats med den sammanfattande delen Kyrkans kommunikation i ett nötskal”. Den sammanfattar tonen i kyrkans kommunikation och öppnar upp hur värdena syns i kommunikationen. Dessutom definieras kommunikationens roll.

Till grund för sammanfattningen ligger utöver kyrkans strategi Öppna dörrar den enkät bland anställda och förtroendevalda som gjordes sommaren 2023 och som fick över 1 000 svar. Materialet bearbetades bland annat i workshopparna inom projektet Mot ett gemensamt visuellt uttryck. I workshopparna deltog medlemmar i projektteamet och företrädare för nätverket av kommunikationsansvariga i de stora församlingarna och samfälligheterna. Det var också möjligt att medverka genom att ge kommentarer i Teams-gruppen Kirkon viestijät.

Ta del av sammanfattningen och kom med och fundera till exempel på vad kommunikation utifrån de fastställda adjektiven helig, nådig, modig och relevant innebär i praktiken.

Programmet har dessutom uppdaterats bland annat när det gäller följande: målgruppstänkande, församlingsmedlemmarnas roll i kommunikationen, den föränderliga språkmiljön, kyrkans gemensamma visuella uttryck, ekumenik och religionsdialog, artificiell intelligens samt kommunikationens genomslag.

Kommunikationsprogrammet uppmuntrar till ett allt starkare gemensamt arbete och ett gemensamt visuellt uttryck

Kommunikationsprogrammet, som uppdaterades i och med kommunikationsutredningen för hela kyrkan, uppmuntrar oss kommunikatörer inom kyrkan att i allt större utsträckning göra och utveckla saker tillsammans. Tanken är att ingen förlorar på det gemensamma arbetet, utan alla vinner. Och framför allt är det till nytta för kyrkans budskap, evangeliet.

Programmet uppmuntrar oss att innan vi gör något alltid fundera på vem vi kan bjuda in till ett gemensamt arbete. Det här är ett utmärkt råd till oss, både i centralförvaltningen, vid Kyrkans kommunikation och överallt i kyrkan!

”Vi arbetar med gemensamt innehåll och delar innehåll för gemensamt bruk på olika gemensamma plattformar, till exempel i olika Teams-grupper, i materialbanken och Klockarenguiden. Vi nätverkar och ordnar gemensamma fortbildningar och workshoppar”, står det i kommunikationsprogrammet.

Det uppdaterade kommunikationsprogrammet uppmuntrar i högre grad än tidigare till att börja använda den gemensamma visuella profilen. Bakom detta ligger givetvis projektet Mot ett gemensamt visuellt uttryck, som inleddes 2023. Kyrkostyrelsens plenum godkände den första fasen vid sitt sammanträde den 16 april.

Det första godkända materialet utifrån det nya visuella uttrycket är redan tillgängligt för alla: en tillgänglig färgpalett, startpaket för piktogram och idéer kring användningen av bakgrundsmönster. Kom ihåg att följa Kirkon Viestijät-gruppens Teamskanal Visuaalinen viestintä, där du också kan kommentera och påverka.

Som bäst arbetar vi med symbolerna och namnlogotypen. Logotypen och de övriga öppna punkterna går till plenum senast hösten 2024.

Vi hörs!

Eeva-Kaisa (Eevu) Heikura


Texten är en översättning av
Tehdään yhdessä – ota omaksesi viestintäohjelma ja kirkastettu kirkon ilme som publicerades i Kirkonkello i april

Föregående
Föregående

Det är oerhört viktigt för ungas resiliens och välmående att få delta och påverka

Nästa
Nästa

Är vi närvarande, medvetna, förankrade i kropp och rum, i andningen, då blir det vi gör levande.