Medborgarinitiativ om begravningslagen
TEXT: Helena Salenius
Ett medborgarinitiativ daterat 11.10.2024 föreslår en förändring i Begravningslagen (6.6.2003/457). Förslaget går ut på att man förutom kistbegravning och kremering skulle tillåta kompostering och vattenkremering. Under en webbdiskussion den 1.11 2024 presenterades de nya metoderna av Anne Valkama och Stephanie Sinclair Lappi, som båda hör till dem som står bakom medborgarinitiativet (kansalaisaloite.fi/ fi/aloite/14246).
Motivering
En motivering som lyfts fram är att den nuvarande lagstiftningen inte nödvändigtvis beaktar den avlidnas åskådning och önskningar eftersom lagen endast tillåter kistbegravning och kremering.
En annan motivering är att de nya metoderna är mera ekologiska än både kistbegravning och kremering. Kistbegravningar kräver utrymme och gör att en hel del icke-organiskt material hamnar i jorden. Kremering kräver mycket energi och gör att koldioxid utsöndras i luften.
Nya metoder
Begravningsmetoden kompostering går ut på att liket lindas in i ett biologiskt nedbrytbart tyg och läggs i en kompostkammare där den får ligga 4–6 veckor i en för kompostering optimal temperatur och fuktighet. En av dem som talar varmt för kompostering är Anne Valkama. Hon tycker att det är en obehaglig tanke att man också efter sin död belastar naturen. Hon skulle föredra att komposteras till mylla, som tryggt kan återföras till naturen. Begravningsmetoden kompostering är tillåten i Sverige och i ett tiotal delstater i USA.
Begravningsmetoden vattenkremering innebär att liket läggs i en biologiskt nedbrytbar kista eller yllebindlar och placeras i en metalltrumma (resomator). Varmt vatten, basiska ämnen och högt tryck gör att kroppen upplöses på ungefär fyra timmar. Kvar blir endast benen, som mals till ett pulver som ser ut som aska. Eventuella metalldelar, som implantat, kan återanvändas. Vätskan som blir kvar är steril, fri från genetiskt material och kan via reningsverket ledas tillbaka ut i naturen. Vattenkremering är lagligt till exempel i Norge, Nederländerna, Storbritannien och vissa delstater i USA.
”Från jord är du kommen, till jord ska du åter varda”
De nya begravningsmetoderna möjliggör på ett vackert sätt tanken ”Från jord är du kommen, till jord ska du åter varda” tycker både Valkama och Sinclair Lappi. De betonar framför allt de ekologiska aspekterna och menar att de nya metoderna inte behöver förändra begravningsceremonierna.