Skogsbad för bebisar

FOTO: Arttu Lahtinen

TEXT: Mirva Sandén, berättat av barnledarna Miia Olden och Riitta Sillanpää.

FOTO: Arttu Lahtinen, media-assistent i Harju församling




I Tammerfors har många församlingar ordnat skogsbad för babyfamiljer. Prästen Jussi Holopainen har inspirerats av naturupplevelser med alla sinnen. Holopainen fick idén från Japan och har tänkt på det här ur ett teologiskt perspektiv. Han initierade tanken om skogsbad för barnledarna.

Då familjen är i sin babybubbla behöver de få andhämtningspauser där de får återhämta sig och stanna upp i babybubblan. Det är en form av förebyggande familjearbete enligt barnstrategin för att orka med vardagspusslet. Barnledarna nappade på Holopainens idé. Eftersom församlingarna i Tammerfors befinner sig i stadsmiljö fick de ta sig en funderare och se vilka möjligheter det fanns att ”hitta” en skogsmiljö. Sex församlingar har nu en plats där de möter babyn med en förälder. Alla grupper blev fullbokade genast. Så ett behov fanns. Planeringen började med att församlingarna köpte hängmattor.

En vuxen leker med en baby i en hängmatta i skogen.

FOTO: Arttu Lahtinen

Grupperna kan inte vara för stora, alla behöver få känna sig bekräftade och bli bemötta med vänliga ord och leende ögon. Lugn och ro, långsamhet och skogens ljud är ett viktigt inslag. Därför tar man bara emot 8 deltagare. Under träffen är det två barnledare som möter babyn och familjen vid platsen man valt ut. Det kan vara en skogsdunge eller en park. En grupp träffas i Arboretum.

Gunga i hängmatta

Träffen börjar med att hälsa och prata med alla och förstås gosa med babyn! Efter det är det Babyjumpa. Babyn läggs ner på marken och får röra på sig i vegetationen. Både babyn och föräldern får undersöka och använda alla sinnen. De får känna och lukta/dofta på mossa, buskar, löv. De får välja ett träd eller stubbar som de får känna och lukta på. De ser på färger i skogen, lyssnar hur det låter i skogen och stannar till och är tysta i lugn och ro på egen hand. Efter det går man till hängmattorna. Föräldern placerar sig i hängmattan och tar babyn i famnen. De får se sig omkring på himlen, molnen och genom trädens löv. Det finns tid att bara vara med sitt barn.

Barnledarna finns till för familjen i bakgrunden, men det viktiga är att bekräfta och möta babyn och föräldern. Och en annan viktig sak är låta föräldern och babyn vara själv, ha en stund för sig själva. Barnledarna går runt och ger lite fart åt hängmattan. De spelar lugn musik. De delar ut fjädrar som föräldern kan smeka sitt barn med.

Efteråt dricker alla tillsammans te eller kaffe och får prata om det som är aktuellt i familjen just den dagen. Skogsbadet tar ungefär två timmar. Nu planerar man att träffas någon gång i vinter också.

Närvarande i stunden

Barnledarna förbereder platsen på förhand med hängmattor. De säger att allt ska vara färdigt då familjen kommer och att de då finns där för dem. De berättar att varje grupp är olika och att de blir berörda av att se babyn och förälderns interaktion där i skogen. Det ger också dem mycket. Det är inte mycket man behöver göra, bara vara närvarande i stunden.


Föregående
Föregående

Tradition, eget val eller vänner? – Ungas förändrade motiv och förväntningar

Nästa
Nästa

Trender i kyrkans konfirmandarbete