Trender i kyrkans konfirmandarbete

I skriban deltog ungefär 91% av unga som hör till kyrkan…

Den här artikeln är en del av en serie, som både till struktur och innehåll grundar sig på Konfirmation i förändringens tid -En rapport om konfirmander och ledare 2007–2022, från Svenska kyrkan (- Svenska kyrkans enhet för forskning och analys). I forskningsrapporten analyseras konfirmandarbetet ur ett mångvetenskapligt perspektiv. Rapporten är redigerad av Sara Fransson och bygger bland annat på den europeiska enkätundersökningen om konfirmandarbete. Syftet är att identifiera nya kunskapsluckor, resa frågor för framtida forskning och att bidra till samtal om konfirmationens roll i att forma morgondagens kyrka.

Den aktuella och tankeväckande kunskap som rapporten ger är relevant för alla som arbetar med konfirmander. Därför ger Nyckeln rapporten så stort utrymme!

TEXT: Helena Salenius

Antalet konfirmander minskar

Både i Sverige och i Finland minskar antalet konfirmander. I Sverige har antalet femtonåringar ökat, samtidig som antalet barn som inte döps vuxit. Även bland dem som är döpta är det en mindre andel än tidigare som låter konfirmera sig, vilket tyder på att den kyrkliga traditionen bland Svenska kyrkans medlemmar är svagare än förut. I Finland har andelen konfirmander minskat med tio procent på knappa tio år: År 2015 deltog 83,5% av alla 15-åringar i konfirmandundervisning och år 2023 deltog 73,3%.

De regionala skillnaderna minskar

Det finns fortfarande regionala skillnader i Sverige, men trenden är att skillnaden mellan stad och landsbygd minskar eftersom deltagandet minskar snabbare på landsbygden än i städerna. Mellan år 2012 och 2021 minskade deltagandet med 17% på landsbygden och 4% i städerna. Om den undersökning som snart publiceras gällande Finland visar samma trend innebär det att man på landsbygden i vårt land får förbereda sig på en minskad andel konfirmander i varje årskull.

En intressant trend i Sverige är att de storstäder som tidigare kategoriserats som områden med svag kyrklig sed nu har en högre andel konfirmerade än andra städer. Konfirmationsseden följer i detta avseende inte längre övriga trender i kyrkliga seder. Intressant är också att minskningen mellan åren 2012 och 2021 har skett i alla stift utom i Stockholm.

Konfirmandernas bakgrund

Kyrkans medlemmar skiljer sig mer från befolkningen i stort än vad som tidigare varit fallet. Av Sveriges invånare är nämligen 80% födda i Sverige, medan hela 96% av kyrkans medlemmar är födda i Sverige. Rapporten visar också att sannolikheten för att den unga ska låta konfirmera sig ökar om hen har en förälder som hör till kyrkan och om hen är döpt som barn. Sannolikheten för att delta i konfirmandundervisning är också större om man har åtminstone en förälder med eftergymnasial utbildning, kommer från ett hushåll där de vuxna har en hög inkomst och har föräldrar som är gifta.

Av Svenska kyrkans medlemmar är 53% kvinnor och av dem som konfirmerade sig år 2021 var 59% flickor. De yngre medlemmarna i kyrkan har lägre inkomster än jämnåriga icke-medlemmar, vilket antas bero på att de studerar längre tid än genomsnittet i Sverige.

Dopets betydelse

Föräldrarnas medlemskap påverkar beslutet att låta döpa sina barn när de är små. ”Den viktigaste rekryteringsfaktorn sett ur relationen till kyrkan, är att bli döpt som nyfödd. Det följs av att båda föräldrarna tillhör Svenska kyrkan alternativt att minst en förälder är tillhörig” (s. 30).

Dopseden har förändrats. Andelen unga som döps under konfirmationstiden ökar och har nästan fördubblats sedan 2007. År 2021 döptes 9,7% av konfirmanderna under konfirmandtiden. Det finns dock skillnader mellan regioner och stift: I Strängnäs stift döptes 2021 18,7% av konfirmanderna, i Stockholm 16%. De som döps i samband med konfirmationen kommer oftare från låginkomsthushåll, lever oftare med en ensamstående förälder, som ofta har en eftergymnasial utbildning.

Även i Finland har dopseden förändrats så att färre barn av en eller annan orsak inte döps som barn. Av de 47 980 unga som under år 2023 deltog i konfirmandundervisningen i Finlands evangelisk-lutherska kyrka lät 923 personer döpa sig i samband med konfirmationen, vilket är ovanligt många.

Föregående
Föregående

Skogsbad för bebisar

Nästa
Nästa

Mening 22 år –