Tankar i början av jubileumsåret

TEXT: Merja Forsman, Kirkon Lastenohjaajat r.y:s ordförande, (texten har ingått i Pieni on suurin1/2025)


I dag är det exakt 80 år sedan den första dagklubben startade i Åbo domkyrkoförsamling.

Jag undrar om de som tog beslutet att starta en dagklubb visste vilka fina och betydelsefulla saker som följde av ett sådant beslut och starten av en ny verksamhet. Mycket har hänt under de senaste 80 åren, men det som har förblivit bestående är att kyrkan är närvarande i barnens och familjernas liv och att verksamheten har anpassats till barnens och familjernas behov. Enskilda medarbetares idéer har gett upphov till några fantastiska, nationellt fungerande arbetsformer. Inom kyrkans småbarnspedagogik och familjeverksamhet har man alltid lyssnat på både barnens och familjernas önskemål samt på samhällssituationen och dess inverkan på barnen och familjerna.

Förändringar i arbetet

Merja Forsman

Barnledarens arbete har förändrats enormt på bara några år, för att inte tala om 80 år, och barnledarna har ett högt anseende inom småbarnspedagogiken - deras utbildning och professionalism är i toppklass. I dag utförs arbetet i olika arbetsmiljöer och i samarbete med många olika aktörer. Allt vårt arbete bygger på en kristen värdegrund, kunskap och förmåga att möta varje människa, stor som liten, som en egen person, en dyrbar gåva skapad av Gud.

Då och då har jag hört frågor om vilket arbete som är andligt. Är arbete andligt bara när det handlar om andakt?

Jag anser själv att vårt arbete är andligt, alltid när vi möter barn och familjer. Vi lyssnar på dem och om det behövs, ger vi stöd och hänvisar dem till den hjälp de behöver. Och vilka underbara samtal vi får ha med barn och familjer med olika trosuppfattningar, där vi får berätta för dem vad som är viktigt för oss i vår egen religion och tro. Eller när en förälder till en familj som precis har flyttat till området hittar kamratstöd och nya vänner på familjecaféet. De får stöd av någon annan som befinner sig i samma livssituation när deras eget stödnätverk, kanske finns hundratals kilometer bort på en annan ort.

Stöd i arbetet

Ett mångsidigt arbete är mycket bra, men man måste också komma ihåg gränserna. Vi barnledare är kreativa och inspireras av många olika saker - därför behöver vi någon som sätter gränser och ser till att vi inte arbetar för mycket. Och om arbetet är för mångsidigt är det också en belastande faktor. Det är viktigt att dra nytta av personalens styrkor och färdigheter, men också att se till att arbetet inte blir för splittrat eller stressigt.

Fackföreningarna är också ett viktigt stöd på arbetsplatsen. Fackföreningsrörelsen är en människorättsrörelse inom vilken de olika fackföreningarna arbetar för att försvara och stärka arbetstagarnas ställning. Om det inte vore för fackföreningarna skulle arbetslivet och arbetsvillkoren se helt annorlunda ut i Finland. I branschvisa kollektivavtal kommer man överens om arbetsvillkoren. Inga av de villkor eller förmåner som nämns i kollektivavtalet är bestående. Genom att organisera sig, dvs. genom att höra till ett fackförbund och betala medlemsavgift, stöder man den allmänna fackföreningsrörelsens existens och får i gengäld hjälp, stöd och trygghet av sitt eget fackförbund.

Kirkon lastenohjaajat är en av de fackliga organisationerna inom Kyrkliga sektorn. Vår förenings huvuduppgift är intressebevakning, dvs. att göra vårt bästa för att våra medlemmar ska kunna utföra sitt arbete i enlighet med kyrkans kollektivavtal. Vi följer också med barnledarnas arbete och vill gärna höra vad som händer på fältet. Om barnledarnas arbete har utvecklats så enormt på 80 år, vad har vi då att vänta under de kommande 80 åren! I kyrkans småbarnspedagogik och familjeverksamhet börjar en stig, som ger mycket bra förmågor för alla senare i livet.

Ett glatt jubileumsår till alla!

Nästa
Nästa

Konfirmandarbetet i Finland utgående från den europeiska konfirmandundersökningen