Kontakt 19-21 år

Sju ungdomar i diskussion.

TEXT: Rebecka Stråhlman

Temat för ålderskategorin Kontakt är ”Eget liv, egen tro, eget hem. Församlingen är med i det föränderliga livet.”

Unga i åldern 19–21 år har mycket varierande livssituationer. Någon arbetar regelbundet, en annan studerar, en tredje funderar över vad man ska ta sig till, en fjärde är i armén eller fullgör sin civiltjänst och en femte är föräldraledig. En del bor i sitt barndomshem, andra bor ensamma, i ett parförhållande eller har familj. Många flyttar och byter församling.

I fråga om unga på väg att bli vuxna behöver kyrkan och församlingen söka nya tillvägagångssätt. Vi måste överlämna nycklarna i de ungas egna händer och låta dem skapa de nya verksamhetssätten. Man måste våga fråga och lyssna, ändra det som behöver ändras för att de unga ska uppleva församlingen som sin och leva som kristna på sätt som känns meningsfulla för dem. Precis som för föregående ålderskategori, Tillit, har gemenskapen med jämnåriga en stor – och t.o.m. ännu större – betydelse för andligheten, det kristna livet och val och värderingar överlag. ”Familj” kan betyda väldigt många olika saker för denna ålderskategori: den ursprungliga familjen, familjen man bildat med en partner eller den familj man själv valt av människor omkring sig (studiekompisar, idrottslag, andra vänner osv).

Mål att sträva efter

  • Den unga på väg att bli vuxen upplever tron och församlingen som sin egen. De hittar naturliga sätt och ställen att vara närvarande, agera eller bära ansvar i församlingen. De är medvetna om att man kan bli döpt även som vuxen.

  • När en ung person på väg att bli vuxen flyttar till en ny församling erbjuder såväl den gamla som den nya församlingen stöd under processen att hitta en ny gemenskap och sin plats i den.

  • Den unga söker sitt kall och finner platser där man tillsammans kan fundera över frågor man bär på. Dialog med sådana som tänker annorlunda strukturerar ens egen tankegång och gör den klarare.

Stigen strukturerar den samlande verksamheten

De unga på väg att bli vuxna skapar själva sin verksamhet. I församlingen kan det innebära något i stil med följande: kvällar för unga vuxna, gruppverksamhet, grupper i sociala medier, scouting, läroanstaltsarbete, livshanteringskurser, mässor och gudstjänster, parrelationsevenemang, skriv- och kaffeträffar, sitser dvs. kvällsprogram, psalm- och vinkvällar.

Vid källan: Nycklarna till församlingen

  • Vi stöder de unga att hitta ett meningsfullt sätt att vara kristen.

  • Samlingen vid källan består av verksamhet som åldersgruppen själva planerat (nycklar och tillgång till lokalerna, de anställda finns tillgängliga och ger t.ex. respons på planerna och annat stöd som behövs).

  • Ett förslag till inspirationstext för källan är 1 Kor. 12. Där behandlas de olika rollerna i församlingen och den heliga andens gåvor. Unga på väg att bli vuxna kan också själva välja vilka texter som ger dem kraft.

  • Inspirerade av texten eller något annat ämne som de själva valt ut förbereder de vad de vill göra utifrån detta tema. Det kan vara t.ex. ett veckolutsläger av service jam-stil, där frågan bearbetas och man i smågrupper utmanar varandra och tävlar om att komma upp med idéer. Till slut väljer man ut en verksamhet som man tillsammans jobbar vidare på och kommer överens om hur den genomförs.

  • Unga i denna ålder funderar själva på vilka av församlingens verksamheter de vill gå med i. Vem skulle man vilja arbeta för eller vad vill man vara med om att planera och genomföra? På vilket sätt vill de vara i kontakt med församlingen?

  • Man kommer också överens om kommunikationen: vad ska kommuniceras och via vilka kanaler?


Föregående
Föregående

Mening 22 år –

Nästa
Nästa

Vad händer på Babydagen?