Existentiell hälsa – vad är det?
Vy över Gamla stan i Borgå. Foto: Linnea Ekstrand
Text: Cecilia Forsén
Existentiell hälsa handlar om hur du relaterar till livet i stort och är en aspekt av hälsa på samma sätt som den fysiska, psykiska och sociala hälsan. Flera undersökningar visar att människor med en god existentiell hälsa också upplever sig må bra även om de drabbas av sjukdom eller andra former av lidande. Den existentiella aspekten av hälsa påverkar alltså de övriga aspekterna av hälsa. (www.bilda.nu)
Existentiell hälsa – förmågan att tro på och ta vara på livet – är en viktig del av det psykiska välbefinnandet och kan vara en nyckel till att motverka den ökande psykiska ohälsan som vi idag ser speciellt bland barn och unga.
Den existentiella hälsan är något vi kan påverka och träna oss i för att möta de utmaningar som ingår i livet. Att samtala och reflektera över livets mening, hopp inför framtiden eller samhörighet med något större och utanför oss själva hjälper oss att uppleva livsmening.
När livet ställs på sin spets börjar många av oss fundera över vad vi ställer vårt hopp till, vad vi tror på och vad meningen med allt är.
WHO listar åtta existentiella teman:
Upplevelse av sammanhang
Existentiell styrka och kraft
Tillit som livskraft
Meningen med livet
Upplevelse av helhet
Harmoni och inre lugn
Upplevelse av förundran
Förhoppning
Om människan kan känna förundran, inre lugn, hopp och styrka i sin tro ökar också den fysiska och psykiska hälsan, enligt forskningen.
Vid Forum för diakoni som hölls i september i Vasa för diakoniarbetarna i Borgå stift föreläste journalisten och senior konsulten Lisbeth Gustafsson om existentiell hälsa. Lisbeth Gustafsson har tillsammans med Kerstin Enlund Torkelsson skrivit boken ”Leva med ovisshet – samtal om existentiell hälsa”. Hon påpekar att existentiell hälsa egentligen handlar om andlig hälsa. I tider av ovisshet när mänskligheten upplever flera samtidiga kriser behöver vi stärka den andliga hälsan.
Livsmening – en starkt existentiell hälsofaktor
Samlad forskning visar att upplevelse av mening i livet har positiva hälsoeffekter: Den ger motståndskraft i kriser, förmåga att hantera stress och utmanande livshändelser och skydd mot ångest, depression och självmord (Socialmedicinsk tidskrift, 2023)
Vilka är då källorna till att vi upplever mening i livet? Lisbeth Gustafsson listar:
Att känna tillhörighet
Att betyda något för andra
Att bidra till samhället
Att göra något oegennyttigt för andra
Att ta del av kulturen
Att vara i naturen
Kyrkan har mycket att bidra med till andlig hälsa idag särskilt bland barn och unga. Men det förutsätter en öppenhet i mötet med människor och en förmåga att lyssna, samtala och reflektera över de frågor som ställs. Frågor man kan samtala kring och som också finns som samtalskort är:
Vad får dig att känna förundran?
Vad tror du på? Vad har du tillit till?
Vad ger mening i ditt liv?
Känner du hopp? Vad stärker hoppet?
Vad behöver du för att känna inre lugn?
När känner du dig hel som människa?
Har du kontakt med något större i livet?
Vad är källan till din andliga styrka?
(Samtalskorten kan beställas från Studieförbundet Vuxenskolan på epostadressen: vastmanland@sv.se. Du kan läsa mera om samtalskorten här.)