Lyssna och låt de unga påverka

Text: Rebecka Stråhlman

Församling X ska få en ny ungdomsarbetsledare. Församlingsrådet sammanträder för att besluta om vem av kandidaterna som ska anställas. Samma kväll i samma församlingshem är det ungdomskväll och ungdomarna får veta om att den nya ungdomsarbetsledaren just ska väljas. ”Varför har ingen frågat oss vem vi vill ha?” utbrister en av ungdomarna.

Varför kom ingen på tanken att konsultera ungdomarna i rekryteringsprocessen? I församlingarna fattar man hela tiden beslut som berör barn och unga, men sällan frågar vi dem om deras åsikt, vad de tycker skulle vara den bästa lösningen. För att säkerställa att de beslut som tas i församlingarna är för barnens bästa infördes för några år sedan barnkonsekvensanalysen i kyrkan.

Nu vill man i kyrkan ta steget vidare och involvera de unga i beslutsfattningen, låta dem vara en del av analysen. I november 2019 beslöt kyrkomötet om en ändring i kyrkoordningen som innebär att alla församlingar bör inrätta påverkansgrupper för unga. Ändringen träder i kraft samtidigt som den nya kyrkolagen och då kommer KO 10:4 lyda:

”Församlingen ska i syfte att garantera de ungas möjligheter till delaktighet och inflytande inrätta en påverkansgrupp för unga och se till att gruppen har verksamhetsförutsättningar. Påverkansgruppen kan vara gemensam för flera församlingar. Påverkansgruppen har i uppgift att påverka beredningen av ärenden och beslutsfattandet samt att delta i planeringen och genomförandet av församlingens verksamhet. De som väljs till påverkansgruppen ska vara konfirmerade, under 29 år och medlemmar av församlingen.”

I många församlingar får ungdomarna vara med och planera programmet på ungdomskvällar eller andra evenemang för unga. I och med KO 10:4 ska de unga inte enbart delta i verksamhetsplaneringen utan också få påverka beslutsfattningen. Gruppen kan inte fatta formella beslut som gäller hela församlingen, men den kan och ska vara med i arbetet med beredningen av ärenden. Hur gruppen i praktiken ska se ut och fungera är upp till församlingarna själva att bestämma.

Det är också möjligt för flera församlingar, till exempel inom ett prosteri eller en samfällighet, att ha en gemensam påverkansgrupp. I sådana fall är det viktigt att beakta att ifall man ska fatta beslut som gäller endast en specifik församling, så kan endast den församlingens representanter påverka det ärendet.

Resursgrupp kan bli påverkansgrupp

Exempel på en påverkansgrupp som fungerat redan länge finns bland annat i Kemi. Där har ungdomsparlamentet ”NuPa” fungerat redan i 15 år. NuPa består av 5–8 ungdomar som väljs i ett årligt val och träffas en gång i månaden. Gruppen tar emot utvecklingsförslag och feedback från alla unga, hjälper de anställda att utveckla ungdomsarbetet, deltar i planeringen av hjälpledarutbildningen och är också med där som tutorer och erfarenhetsexperter. Gruppen är också med vid rekrytering av personal som arbetar med ungdomarna. Vid rekryteringen har en medlem varit med och intervjuat och ställt frågor och efteråt också sagt sin åsikt om kandidaterna.

I Esbo svenska församling har man i många år haft en resursgrupp för unga, ”Refu”. Ungdomsarbetsledaren Camilla ”Ino” Dannholm berättar att medlemmarna är i åldern 15–18 år och har valts bland dem som själva anmält intresse att vara med i gruppen. Av åtta ordinarie medlemmar är en representant från församlingsrådet, oftast en av de yngre församlingsrådsmedlemmarna.

Gruppens huvudsakliga uppgift är att planera ungdomskvällarna och tillsammans med en anställd också genomföra dem. Förutom det konsulteras gruppen också när ungdomsteamet har olika frågor. På så sätt påverkar gruppen också annan verksamhet inom ungdomsarbetet. Även om gruppen inte direkt är en påverkansgrupp så har den haft möjligheter att påverka också beslutsfattningen och via församlingsrådets representant i gruppen har man kunnat kommunicera med ledningen.

Refu är ett bra exempel på en redan existerande välfungerande grupp som lätt kunde fungera också som påverkansgrupp. Esbo svenska församling är också ett bra exempel på att man inte behöver begränsa sig till en grupp, utan det är också möjligt att ha flera påverkansgrupper och resursgrupper i samma församling.

Förutom Refu har Esbo också en ”Ruv”-grupp, resursgruppen för unga vuxna. Den har uppstått på äldre ungas, eller unga vuxnas, eget initiativ. Några unga som hade ”vuxit ur” Refu, tog själva initiativet och startade Ruv. Den är så gott som självgående och planerar och genomför samlingar för unga vuxna, men har ingen koppling till beslutsfattningen.

Hur komma igång?

Även om paragrafen om påverkansgrupperna ännu inte trätt i kraft är det bra att redan nu börja med förberedelser och genast från början bör man involvera dem som allt handlar om: ungdomarna. På Ungdomens Kyrkodagar 2020 diskuterades påverkansgrupperna och delegaterna konstaterade att det är viktigt att ungdomarna själva får ta ställning till hur gruppen ska se ut, hur den ska fungera, hur man ska sköta kontakten till ledningen, och så vidare.

Arbetet med påverkansgrupperna får inte styras uppifrån, det måste vara grundat i ungdomarnas egen motivation. Men anställda behöver finnas där som möjliggörare och röja hinder för ungdomarnas påverkningsmöjligheter. Kyrkoherden, ungdomsarbetarna och förtroendevalda behöver vara lyhörda för det de unga förmedlar, modigt våga närma sig dem och pröva på nya tillvägagångssätt.

Det räcker inte bara att vi lyssnar till de unga. Det vi hör behöver få konkreta följder för att de unga ska uppleva det motiverat att vara med. Påverkansgrupperna får inte endast bli något som finns på papper; de måste få göra just det namnet säger: påverka. Ungdomarna är inte bara framtidens kyrka, de är vår kyrka här och nu.

Vill du veta mer om påverkansgrupperna? Behöver din församling stöd för att komma igång med arbetet? Kontakta Rebecka Stråhlman, sakkunnig i ungdomsfrågor, KCSA. En del information hittas även på Sacrista (riktat till anställda) https://sakasti.fi/kasvatus/sv/ungdomsarbete/paverkansgrupper-for-unga/ och Evl+ (riktat till förtroendevalda) https://evl.fi/plus/verksamhet/fostran/ungdomsarbete/paverkansgrupper-for-unga

Föregående
Föregående

Kyrkans tält i Stafettkarnevalsvimlet

Nästa
Nästa

Den blomstertid nu kommer