Kyrkans tält i Stafettkarnevalsvimlet

Kyrkans blåa tält på stafettkarnevalen omgiven av barn och ledare.

Kyrkans tält vi årets Stafettkarneval. Foto: Lucas Snellman

Text: Helena Salenius

Cata tyckte att det var roligt att stå vid kartan. Det blev ofta också tal om barnets egen församling då de prickade in varifrån de kom på kartan över församlingarna i Borgå stift.

Cata tyckte att det var roligt att stå vid kartan. Det blev ofta också tal om barnets egen församling då de prickade in varifrån de kom på kartan över församlingarna i Borgå stift. Foto: Helena Salenius

Vem kan tala alla världens språk?

Enligt gåtboken är svaret “ekot”, men ett av barnen vid lyckohjulet hade ett bättre svar: “Gud!”

Lyckohjulet var en av de fem aktiviteter som barnen och ungdomarna kunde sysselsätta sig med under pauserna på Stafettkarnevalen den 19-20.5 2023. Över 2000 barn och unga tog tillfället i akt och besökte kyrkans tält i tältbyn! Där möttes de av barn- och ungdomsarbetsledare från församlingar och personal från KCSA.

Barn- och ungdomsarbetsledarna är viktiga

Cata Bärlund - Palm från Matteus församling i Helsingfors har inte varit med som funktionär i kyrkans tält tidigare. Hon tyckte det var jätteroligt att träffa barnen och var glatt överraskad över hur många av de barn hon möter i församlingens klubbar som hon också träffade på Stafettkarnevalen.

Catas hälsar till andra barn- och ungdomsledare: “Absolut värt att vara med! Roligt att träffa barn, både bekanta och okända. Det är viktigt att församlingarna finns med, att vi syns för barnen i deras liv också annanstans än i kyrkan/församlingen”.

Ninni i samtal med barn vid lyckohjulet.

“Då barnen frågade vad man kunde vinna i lyckohjulet och fortuna var det fint att kunna säga att alla får ett kex. Annars är det ganska vinstbetonat” säger Ninni. Foto: Helena Salenius

Ninni Grönroos från Johannes församling i Helsingfors tyckte också det var roligt att träffa bekanta barn från de skolor hon besöker varje vecka, men också spännande och givande att träffa barn och unga från andra ställen.

Jenny Långkvist från Närpes var med andra året i rad och tycker att det är både roligt och givande att åka med Närpesskolorna till Stafettkarnevalen. I år var hon med både som kyrkans anställd och som resursperson från sonens skola, men tänker att hon ett annat år kan kontakta de andra skolorna och fråga “behöver ni extra händer”?

Kyrkoherdens roll

Ofta är det på ungdomsarbetsledarnas eget initiativ som de deltar i Stafettkarnevalen. Kyrkoherde Kira Ertman i Esbo svenska församling har däremot tydligt gett deltagandet i Stafettkarnevalen som en arbetsuppgift åt sina ungdomsarbetsledare. Det motiverar Kira såhär:

“Stafettkarnevalen samlar barn och ungdomar från hela Svenskfinland. Hit kommer också ‘våra’ barn och ungdomar från Esbo, från så gott som alla skolor i vår stad. Jag tycker att det är helt självklart att ungdomsarbetsledarna är med, det är ju här som de träffar dem och får en bra, naturlig kontakt med många. Dessutom är det ju lätt för oss att komma med till Olympiastadion eftersom den ligger geografiskt så nära.

Jenny vid lyckohjulet

Jenny vid lyckohjulet Foto: Helena Salenius

Jag inser också att en motsvarande grej inte kunde förverkligas enbart med KCSA:s krafter, och med tanke på att Stafettkarnevalen är en så central grej i den finlandssvenska barn- och ungdomskulturen, så är det viktigt att vi som kyrka är med, vilket vi kan åstadkomma med gemensamma krafter.

Ur arbetsledningens synvinkel är detta ganska lätt; Stafettkarnevalen är inskriven i hela församlingens verksamhetskalender, så alla vet att ungdomsarbetsledarna är upptagna med det”.

Bra att vi var där

“Bra fiilis och bra att vi var där!” säger också de som jobbar på Kyrkans central för det svenska arbetet! Lyckohjulet är redan bokat för nästa års Stafettkarneval den 17-18.5 2024. Hoppas många av er kommer med då!













Föregående
Föregående

För spädbarns hjärnor är mindre mer

Nästa
Nästa

Lyssna och låt de unga påverka