Skolan och kyrkan jobbar sida vid sida för barnen i Väståboland
I vår serie om samarbete mellan skolan och kyrkan träffar vi Solveig Björklund- Sjöholm, som är ungdomsarbetsledare i Väståbolands svenska församling. Hon träffar många barn i årskurs 1-6 i församlingens klubbar, men skulle gärna också träffa skolbarn i olika sammanhang under skoltid.
“Kika in i kyrkan” är populärt
Senaste höst bjöd församlingen in skolorna till en mini- guidning i kyrkan. Under rundturen får barnen bland annat mäta hur stora stenarna i gråstenskyrkan är. Inne i kyrkan visar kantorn orgeln och vaktmästaren kläderna. De äldre barnen som läser om kyrkoåret i skolan får lära sig om liturgiska färger. Ofta stannar barnen vid det medeltida krucifixet och funderar vem det är, varför är han på ett kors? Barnen har också tyckt om att leta upp de platser i kyrkorummet, som Solveig har fotade bilder av. Bäst gillar de kurragömmaleken i slutet av besöket.
Barnen har också tyckt om att leta upp de platser i kyrkorummet, som Solveig har fotade bilder av.
Kika in i kyrkan är ett exempel på Allmänbildande undervisning. Alla barn i gruppen kan delta eftersom verksamheten inte innehåller religionsutövning.
Morgonsamlingar
Solveig är glad över att man från Sunnanberg skola, som fungerar i kyrkans lägergård, frågade om hon kunde komma och hålla morgonsamling en gång i månaden. Då tar hon upp vardagsnära situationer och frågor som barnen kan känna igen sig i. Det kan handla om mobbning eller om att man får tycka vad man vill. Ibland berättar hon en bibelberättelse, som hon kopplar till barnens vardag. Hon kollar i förväg med lärarna att hennes idéer och sångförslag är lämpliga. Hon ber aldrig, vilket gör att skolan inte behöver ordna alternativt program. Morgonsamlingar som hålls av en församlingsanställd kan vara allmänhumanistiska, vilket innebär att skolan inte behöver ordna alternativt program (Se Utbildningsstyrelsens anvisningar nedan).
Skolsamarbete kan vara mycket annat än morgonsamlingar
“Det behöver inte vara morgonsamlingar”, säger Solveig. “Då jag jobbade i Hitis var jag, till exempel, med då skolan ordnade programpunkter på åldringshemmet Solglimten”. “Jag skulle också kunna vara med under lektioner eller andra evenemang som resursperson”.
“Jag skulle också kunna vara med under lektioner eller andra evenemang som resursperson”
Utbildningsstyrelsens anvisning om religion i den grundläggande utbildningen hittar du här. Så här står det om morgonsamlingar:
“Att en morgonsamling hålls av en församling innebär enligt riksdagens biträdande justitieombudsman (avgörande EOAK/1417/2019) inte nödvändigtvis att det är frågan om utövande av religion. Denna ståndpunkt grundar sig på rättspraxis vid Europadomstolen enligt vilken en anordnares antagna eller verifierade bakgrundsmotiv inte kan vara den enda grunden vid bedömning av en viss handling eller händelse. Om man med församlingen har kommit överens om att församlingens morgonsamlingar är allmänhumanistiska och avsedda för alla elever får de inte innehålla utövande av religion. Utbildningsanordnarna ska se till att aktörer utanför skolan följer de föreskrifter och anvisningar som getts om undervisningen. I dessa fall är det också viktigt att informera eleverna och hemmen om att morgonsamlingar som hålls av en församling är allmänhumanistiska och inte innehåller religionsutövning. (EOAK/1417/2019.) Samma principer gäller också vid samarbete med andra rligiösa och konfessionella aktörer”.
Helena Salenius