Församlingens musiker är en värdefull resurs i skolan

Barn sjunger psalmer i en kyrkbänk.

Foto: Linnea Ekstrand

Givande samarbete

“Jag jobbar i en drömskola!” utbrister klassläraren Christina Hammarström, som är med på Forum för kyrkans musik för att berätta om ett långt och givande samarbete med församlingen. Hon är glad över att rektorn i Helsingby skola i Korsholm tycker att allt som är sunt är välkommet i skolan och att skolan värnar om traditioner. Christina är också glad och tacksam över samarbetet med församlingen. Som exempel nämner hon välgjorda och för skolan skräddarsydda digitala program under pandemin. En gång fick skolan en digital hälsning i form av en film som ungdomsarbetsledaren hade filmat med en drönare ovanför skolan och dess omgivning. Tufft!

Christina har också länge samarbetat med kyrkomusikern Susanne Westerlund i Korsholms svenska församling kring pinsjakten Psalmedaljeskoj. Det handlar om att man jobbar med psalmer i skolan på ett roligt sätt. Hennes elever är så ivriga med pinsjakten att de önskar flera nivåer än de tre som nu finns. På Borgå stifts hemsida kan du läsa mera om PsalMedaljeSkoj. Ta gärna kontakt med Pia Bengts på Domkapitlet i Borgå om du är intresserad!

PsalMedaljeSkojpins.

Samarbetet mellan skolan och församlingen behöver ju inte alltid vara så långt och digert som det Christina och Susanne gjort och gör. En annan kantor, Pia Nygård från Ekenäsnejdens församling, berättar att hon ofta frågar vad skolorna önskar och utgår från det. Hon nämner till exempel att psalmen ”Du vet väl om att du är värdefull” finns i läroboksserien i musik, DaCapo, och att hon ibland kompat den under musiklektionerna. Jag tänker för mig själv att det här är just det som klassläraren Ann-Sofi Gull i Nordsjö lågstadium konstaterat: det är bra att barnen får sjunga sådana sånger som de kanske stött på också i andra sammanhang, som under ett syskons dop. ”Du vet väl om att du är värdefull” var förresten också evangelisk-lutherska kyrkans text på reklamskylten på Stafettkarnevalen 2022 så barnen kanske har sett den där också.

Får man faktiskt sjunga psalmer i skolan?

Svaret är ja. Men, det är viktigt att man vet i vilket sammanhang och varför man gör det. I ovan nämnda exempel är det fråga om Allmänbildande undervisning, som sker i enlighet med läroplanen. Psalmer och musik som anknyter till kyrkoåret och barndomen hör till exempel till lärokursen i evangelisk-luthersk religion i åk 1–2. Då alla barn är med och det är fråga om allmänbildande undervisning får det inte ingå religionsutövning. Men, psalmer får man sjunga och kantorer får man gärna anlita som experter på sitt område både i skolan och i kyrkan. I Utbildningsstyrelsens anvisningar och på hemsidan Skolan&kyrkan kan du läsa mera om det här.

“Men, psalmer får man sjunga och kantorer får man gärna anlita som experter på sitt område både i skolan och i kyrkan.”

Läroplanerna betonar också mångsidiga metoder och inlärningsmiljöer. Till exempel står det i läroplanen för Åk 1-2 att “Kreativa, konkreta och upplevelsebaserade metoder, projekt och diskussioner stödjer den holistiska synen på eleven som en social och aktiv person som lär sig genom alla sinnen” (s. 145 i Grunderna för läroplanen) och att “Berättelser, musik, bildkonst, lek, drama samt gäster och studiebesök används för att ge variation i arbetet och glädje i lärandet” (s. 145 i Grunderna för läroplanen). Gäster och studiebesök är också önskvärda och nämns till exempel i läroplanen för Åk 3-6 och 7-9.

Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen och Grunderna för gymnasiets läroplan finns på Utbildningsstyrelsens hemsidor.

Helena Salenius

Susanne Westerlund leder Psalmedaljeskoj i Korsholms kyrka.

Susanne Westerlund leder PsalMedaljeSkoj i Korsholms kyrka.

Föregående
Föregående

Skolan och kyrkan jobbar sida vid sida för barnen i Väståboland