Stigens ålderskategorier “Frihet” 12–14 år

Pojke tittar i sin telefon

TEXT: Mirva Sandén

Temat för den här ålderskategorin på Stigen är ”Jag är viktig hemma, i skolan, i kyrkan”. Jag får ostört vara sådan som jag är”.

12-14 åringarna håller på att bli ungdomar. I frihetsåldern känner barnen sig redan stora. Vännern är viktiga och en spegel för det egna jaget. Trots det behövs stöd från föräldrar, faddrar och andra trygga vuxna då självständigheten ökar och vuxenidentiteten formas. I den här åldern skapar ungdomarna sin egen relation till dopet och livet som kristen. De bestämmer självständigt om sin delaktighet i församlingens verksamhet och behöver stöd för sina val.

Temat Frihet

Det sker stora förändringar i tonåringars liv, både fysiska och psykiska som de behöver stöd med. Friheten ökar i årskurs sju och man får bestämma mera själv, samtidigt ökar ansvaret också. Temat frihet betyder att man har rätt att växa i fred och att det skapas utrymme för förändring. Den unga behöver få känna att hen är Guds ögonsten, vacker och värdefull. I den här åldern finns behov att få vara aktiv och delaktig, få ta ansvar och vara en uppskattad församlingsmedlem just sådan man är.

Stigen hemma och på nätet

Hemförsamlingen uppmärksammar både de unga tonåringarna och deras föräldrar med meddelanden som stöder övergången till de högre årskurserna, det ökade ansvaret och den ökade friheten. En 12–14-åring kan antingen dra sig undan och vilja vara i fred eller aktivt söka en ny roll som aktiv aktör i relation till sina föräldrar och de kristna traditionerna i hemmet. I detta skede skiljer sig meddelanden riktade till den unga tonåringen och till föräldrarna från varandra.

De unga tonåringarna lever och är aktiva på nätet och hittar den egna församlingens gemenskap även där. Nätet kan också ge möjlighet till gemenskap och öppna dörrar till den globala kristendomen.

Församlingens verksamhet

De unga tonåringarnas egen verksamhet består av till exempel öppet hus, grupper med egna aktiviteter, klubbar som samlas både rent fysiskt och över nätet, läger och utfärder. Unga tonåringar kan fungera som hjälpledare i klubbar för yngre barn. Gudstjänster eller spelkvällar förenar de unga och vuxna. Det finns i Kyrkoåret på Stigen inspiration för hur mässor kan genomföras så att barn och unga (och alla andra) får vara delaktiga och aktivt göra saker före, under och efter mässan.

Illustration av en damm med näckrosor.

Vid källan ”Kyrkan är vår”!

  • Post som skickas hem, inbjudan till En natt i kyrkan eller annan motsvarande verksamhet.

  • En klubb som pågår under en viss period där man planerar inför evenemanget Natt i kyrkan och gudstjänsten.

  • En natt i kyrkan genomförs av de unga själva med stöd från vuxna.

  • Kyrkan och begravningsplatsen som besöksmål.

  • Kvällar för föräldrar till unga tonåringar.

  • Inbjudan att komma med som klubbledare, medlem av en gudstjänstgrupp eller någon annan verksamhet.

Stigen stöder tonårsföräldrar

Föräldrarna till unga tonåringar kan känna sig osäkra när barnen växer upp och livet förändras. I en familj testar tonåringen sina egna gränser. I andra familjer förundrar man sig över sin tonåring som har blivit tyst eller drar sig undan. I en tredje familj är det mesta sig likt. Tonåringen kan ta ett större ansvar för sig själv och hemarbeten än tidigare. En del föräldrar märker att de har fått en större frihet när den unga tonåringen inte längre har lika stort behov av dem. Församlingen stöder föräldrarna i de utmaningar som den begynnande puberteten innebär, tex. via verksamhet för föräldrar, kamratstöd och gemensamma utbildningar för föräldrarna med andra organisationer på orten. Församlingens utfärder ger familjerna en naturlig möjlighet att göra någonting tillsammans. I Stigens material Glasögon på stigen finns förslag på hur föräldraskapet kan stödas, Stöd till föräldraskapet.



Föregående
Föregående

I konfirmandundervisningen får den unga förundra sig över sig själv, livet och Gud.

Nästa
Nästa

Tre goda skäl att boka den 16-18.9 2025