Tillit 16-18 år

Ung tjej med hörlurar i handen.

TEXT: Rebecka Stråhlman

Temat för ålderskategorin Tillit är ”Tillit till att livet och tron bär. Församlingen litar på den unga.”

I åldern 16-18 år går de flesta ut grundskolan och fortsätter i gymnasiet eller yrkesskolan. De flesta bor hemma ännu, men en del flyttar redan hemifrån. Oberoende växer ansvaret hos de unga. Å ena sidan vill de unga få ansvar som bekräftar att de är på väg att bli självständiga vuxna, å andra sidan kan många ansvar kännas betungande och skrämmande för de unga som ännu söker sin identitet och sin plats i tillvaron. Församlingen kan stöda de unga och vara en trygg plats där man kan lämna bort det tyngande ansvaret. Samtidigt bör församlingen visa att man litar på de unga och är beredd att ge dem ansvar.

För de unga har gemenskapen med jämnåriga en stor betydelse också för andligheten och det kristna livet. Församlingen kan utmana med andlig föda och uppmuntra att leva som kristen i sina sammanhang, men det viktigaste är att ge de unga möjlighet att vara kristna och utforska den kristna tron på ett sätt som är naturligt för dem. De unga kan bjudas in till församlingens egna gemenskaper på sociala medier och uppmuntras att själv skapa sådana. I församlingens medier för unga är det viktigt att deras egen delaktighet, påverkan och byggande av framtidshopp syns. När det gäller frågor som är viktiga för de unga, såsom hållbar utveckling, arbetar man tillsammans och för det gemensamma goda, både IRL och på nätet. Man kan också samarbeta med andra kristna kyrkor och samfund. De unga själva planerar vilka olika verksamhetsformer den egna församlingen kunde ha.

Mål att sträva efter

  • Den unga känner sig accepterad och älskad, både av människor och Gud, just såsom hen är. 

  • Den unga förstår att dopet också kallar en att leva och verka som kristen. Den som är odöpt ges utrymme att överväga möjligheten att ta del av dopet. Församlingen ger utrymme för de ungas idéer och låter dem vara aktiva och ta ansvar.

  • Den unga ges utrymme att pröva på. Vi litar på och stöder den unga. Församlingen tar den ungas vilja att påverka världens framtid på allvar.

Vid källan: Framtid och hopp

  • En ungdomsgrupp, t.ex. en påverkansgrupp eller andra eller tredje årets hjälpledare väljer ett tema för samlingen vid källan. En ”troskälla” som relaterar till temat väljs ut, t.ex. en nyckeltext från Bibeln. Temat kan vara exempelvis tillförsikt inför framtiden och nyckelfrasen det löfte Gud gett i Bibeln “Jag skall ge er en framtid och ett hopp”.

  • Ungdomarna ges de resurser man kommit överens om. De funderar över på vilka sätt man kan höra andra unga om valet av tema. En vuxen finns med som stöd för förberedelserna, men ansvaret för genomförandet fördelas bland de unga själva.

  • Inbjudan till församlingens hela åldersgrupp, t.ex. alla 18-åringar. De unga planerar själva vilket meddelande som sänds ut och i vilka kanaler.

  • En gudstjänst eller serie av gudstjänster som de unga förbereder med stöd av en vuxen.

  • Inbjudan att fortsätta i en ansvarsgrupp, en gudstjänst eller någon annan verksamhet som de unga själva kommit på.

Föregående
Föregående

Konfirmation i förändringens tid

Nästa
Nästa

Sorg och död är aktuella teman