En lovsång till alla ungdomsarbetsledare – är du bra på navelpiercing?
Under dagarna på Lärkkulla växte en inre glädje och tacksamhet fram inom mig. Den inspirerades av alla möten med de unga i plenum, mässor och spontan, ungdomligt galen glädje när det drog ihop sig till Open Stage. Jämsides med den här känslan växte en lovsång fram inom mig, en lovsång till alla ungdomsarbetsledare.
Forum för småbarnspedagogik och fostran i Jyväskylä 9-11.1 2024: HOPPETS STIG
Forum för småbarnspedagogik och fostran i Jyväskylä 9-11.1 2024: HOPPETS STIG
Överraskande innehåll på seminariet på pedagogiska vetenskapsdagar i Vasa
I år hölls de pedagogiska vetenskapsdagarna på Åbo Akademi i Vasa 23-24.11.2023. Där samlades över 400 deltagare från många universitet och organisationer i Finland. Människor möttes över språkgränserna, lärde känna varandra och det fanns möjlighet att delta i otaliga föreläsningar och symposier.
Skriftskola även för döva – om Borgå dövskolas historia
År 1845 återvände den Borgåbördiga Carl Oscar Malm från Sverige. Han hade haft förmånen att gå i Manillaskolan i Stockholm. Den hade grundats år 1809 för blinda och döva barn. Malm, som var döv, ville att också döva i Finland skulle få gå i skola. Framför allt var det viktigt att döva kunde få skriftskolundervisning och bli konfirmerade. Förr trodde man att hörseln var en förutsättning att tron nådde fram, men Malm visste bättre.
Vad vill du jag skall göra för dig – psykisk ohälsa i kristet ungdomsarbete
I församlingarnas ungdomsverksamhet möter anställda och frivilliga medarbetare hela tiden ungdomar som kämpar med psykisk ohälsa. Vad göra? I norska kyrkan har man gått från ord till handling.
Tillåtelse att tro och utvecklas – Kyrkans fostran 2022
Barometer om kyrkans fostran visar att församlingarnas samarbete med skolorna har större betydelse än tidigare. Namnet på kyrkans andra barometer om fostran, Tillåtelse att tro och utvecklas, hänvisar till religionsfrihetslagen som i år fyller 100 år. Syftet med barometern var att analysera nuläget i församlingarnas fostrande arbete. Bland de 325 personer som svarade fanns barnledare, ungdomsarbetsledare och präster. Yrkeshögskolan Diakonias studerande för högre yrkeshögskoleexamen gjorde undersökningen tillsammans med lärarna Jouko Porkka och Minna Valtonen. En mångsidig och sektoröverskridande styrgrupp bestående av forskare och sakkunniga stödde undersökningen under hela processens gång.
Föräldrarna kan bestämma om barnets samfundstillhörighet, men inte barnets övertygelse
Professorn i juridik Suvianna Hakalehto höll ett engagerat och intressant föredrag om juridiska frågor i församlingsarbetet. Hon diskuterade, bland annat, vårdnadshavarnas rätt i förhållande till barnets rätt till både positiv och negativ religionsfrihet
Frågan om lägerskick blir aktuell igen då anmälningen till nästa års konfirmandundervisning sätter igång
Det är svårt att tala om lägerskick. Jesu ord och exempel motiverar till en välkomnande attityd speciellt mot dem som har stora utmaningar. Konfirmandundervisningen har långa historiska rötter djupt ner i urkyrkans dopundervisning och är fortfarande en av de viktigaste meningsfulla kontaktytorna till följande generation.
För spädbarns hjärnor är mindre mer
Ett litet barns hjärna behöver en tydlig och trygg vardag där han eller hon kan växa upp i lugn och ro.
Kyrkans tält i Stafettkarnevalsvimlet
Lyckohjulet var en av de fem aktiviteter som barnen och ungdomarna kunde sysselsätta sig med under pauserna på Stafettkarnevalen den 19-20.5 2023. Över 2000 barn och unga tog tillfället i akt och besökte kyrkans tält i tältbyn! Där möttes de av barn- och ungdomsarbetsledare från församlingar och personal från KCSA.
Lyssna och låt de unga påverka
Församling X ska få en ny ungdomsarbetsledare. Församlingsrådet sammanträder för att besluta om vem av kandidaterna som ska anställas. Samma kväll i samma församlingshem är det ungdomskväll och ungdomarna får veta om att den nya ungdomsarbetsledaren just ska väljas. ”Varför har ingen frågat oss vem vi vill ha?” utbrister en av ungdomarna.
Den blomstertid nu kommer
Tänk om Du som församlingsanställd i vår får en inbjudan att hålla ett tal under skolans vårfest! Vad fint det skulle vara! En inbjudan är ju ett tecken på förtroende och på att skolan vill ha Dig med på festen! Kanske inbjudan bygger på en lång, fin tradition av samarbete mellan skolan och församlingen.
DagisHäng i Kyrkslätt
Barnledaren Mikaela Ståhl-Kokkola i Kyrkslätt har samarbetat långsiktigt med daghem och förskolor och byggt upp verksamheten. Samarbete handlar om att skapa förutsättningar så att personalen, föräldrarna och barnen känner sig trygga.
Att tala med barn om Gud
Som vuxen kan man bli ställd inför barns raka och gränslösa tankar om Gud. Barnen lever intensivt och rör sig fritt mellan olika tankevärldar. Deras frågor och tankar kan uppkomma i vilken vardaglig situation som helst. Är vi beredda?
Glädje och gemenskap på Stafettkarnevalen!
Stafettkarnevalen samlar också i år tusentals barn och unga från hela Svenskfinland. Förutom de 9000 löparna deltar ungefär 2000 barn och unga i skolornas hejarklackar med väl inövade ramsor och koregrafier. Det är mycket glädje och förväntan i luften!